EN
Nova generacija energetskih oznaka na tržištu od 1. ožujka 2021.

Nova generacija energetskih oznaka na tržištu od 1. ožujka 2021.

16.02.2021.
Nova energetska oznaka Europske unije olakšat će uspoređivanje energetske učinkovitosti.

Europska unija od 1. ožujka 2021. godine uvest će za kućanske aparate nove i poboljšane energetske oznake u svim europskim zemljama. Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, pomažući im odabir energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU.
 
Tijekom posljednjih 25 godina, energetska oznaka EU postigla je velik uspjeh u pomaganju potrošačima u usporedbi i odabiru pravih proizvoda. Međutim, danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Na primjer, uređaj koji trenutno ima klasifikaciju A +++ sada bi mogao dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je ovaj uređaj odjednom manje energetski učinkovit. To samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami.
 
Od 1. ožujka 2021. uvest će se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone. Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobit će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.
 
Label2020 međunarodni je projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije. U Hrvatskoj je za projekt zadužen Energetski institut Hrvoje Požar. Svrha projekta je pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te podrška svim dionicima u prelasku na nove oznake.
 
Više informacija o novoj energetskoj oznaci doznajte u filmu na Youtube kanalu projekta, a o projektu Label2020 na web stranici hr.label2020.eu i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Youtube i Linkedin).