EN
Natječaj za odabir vizualnog rješenja akumulatora topline Termoelektrane-toplane Zagreb

Natječaj za odabir vizualnog rješenja akumulatora topline Termoelektrane-toplane Zagreb

20.10.2016.
S ciljem davanja vizualnog identiteta novoizgrađenom akumulatoru topline u Termoelektrani-toplani Zagreb (TE-TO Zagreb), Društvo arhitekata Zagreba za potrebe HEP-Proizvodnje provodi natječaj za odabir umjetničko-likovnog rješenja kojim će se oslikati akumulator.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina od 14. listopada i na web stranicama Društva arhitekata Zagreba, a rok za dostavu natječajnih radova je 23. studenog 2016.

Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od navedenih uvjeta: umjetnici sa završenom likovnom akademijom, arhitekti sa završenim arhitektonskim fakultetom, dizajneri sa završenim Studijem dizajna te umjetnici s redovnim članstvom u strukovnoj umjetničkoj udruzi (HDLU, ULUPUH, HDD, UHA i slično). Cilj provedbe natječaja je dobivanje najkvalitetnijeg umjetničko-likovnog rješenja akumulatora topline koje će dati višu estetsku vrijednost samoj građevini, dok je ukupni cilj projekta podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona te podizanja ukupne urbane vrijednosti i suvremenije implementiranje kompleksa TE-TO Zagreb u urbanu strukturu Grada Zagreba.
 
Akumulator topline u TE-TO Zagreb pušten je u rad u prosincu 2015. s ciljem optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ušteda. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora, koji je visok 53 metra, iznosi 750 MWh, 150 MW, pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva Celzijusa. Riječ je o prvom projektu takve vrste koji je realiziran u Hrvatskoj, a koji je u skladu s odredbama Trećeg paketa energetskih propisa Europske unije značajno poboljšao radnu fleksibilnost TE-TO-a Zagreb te opskrbu toplinskom energijom u Zagrebu.