EN

Jednokratna mjera za pomoć socijalno ugroženim građanima

19.01.2015.
Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić danas je, 19. siječnja, potpisao Sporazum o otpisu dugova blokiranim najsiromašnijim građanima prema kriterijima koje je utvrdila Vlada RH.

Uz predsjednika Vlade Zorana Milanovića, sporazum su potpisali gradonačelnici Rijeke, Splita i Osijeka i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, predsjednici uprava Hrvatske pošte i HEP-a te  ravnatelj Poslovanja HRT-a.

Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana - ovršenika u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, jednokratna je socijalna mjera Vlade kojom će biti obuhvaćeno, kako se procjenjuje, približno 60 tisuća ljudi.

Prethodno je Vlada utvrdila kriterije o oprostu dugova građanima koji su usuglašeni s najvećim vjerovnicima koji ovršuju građane - banakama, teleoperaterima, državnim tvrtkama i velikim gradovima.

Dvije su kategorije dužnika: primatelji socijalne pomoći (kategorija A) i građani s prihodima do 1 250 kuna po članu kućanstva, odnosno oni koji nemaju druge imovine osim nekretnine u kojoj žive (kategorija B). Prema utvrđenim kriterijima izrađen je Registar otpisa duga, koji će od 2. veljače o.g. na  internetskoj stranici Fine ili na njihovim šalterima biti dostupan za građane kategorija A (za građane kategorije B proces oprosta duga započinje 2. travnja o.g.). U podružnicama Fine ili u  ovlaštenim centrima za socijalnu skrb, građani će moći dobiti ispis pregleda duga te ispunjavaju li kriterije za otpis duga. Ta dva dokumenta s potvrdom o pravu na socijalnu pomoć građani trebaju dostaviti vjerovniku.

Precizan broj građana-ovršenika koji ispunjavaju kriterije za oprost dugova za isporučenu električnu energiju, toplinsku energiju i plin bit će poznat nakon zaprimanja njihovih zahtjeva.