EN
Jedanaest tjedana neprekidnog rada HEP-ovih montera na potresom pogođenom području

Jedanaest tjedana neprekidnog rada HEP-ovih montera na potresom pogođenom području

18.03.2021.
Monteri HEP ODS-a svojim radom u teškim, ponekad i opasnim uvjetima prirodnih katastrofa građanima omogućuju opskrbu električnom energijom.

Toga smo najčešće svjesni samo kad nestane struje, kao što se to zbog prirodnih katastrofa, nažalost, često događalo u posljednjem desetljeću - od ledoloma u Gorskom kotaru i poplave u istočnoj Posavini preko velikih ljetnih požara u Dalmaciji te posebno nedavnih potresa u Hrvatskoj.
 
Potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i središnju Hrvatsku prouzročio je brojne kvarove i štete na elektroenergetskoj mreži i objektima Hrvatske elektroprivrede za proizvodnju električne i toplinske energije. Uništeno je ili teško oštećeno 238 trafostanica, a na distribucijskoj mreži nastala je šteta u iznosu od oko 200 milijuna kuna. Bez struje ostalo je više od 150 tisuća korisnika. Većini je potrošača struja vraćena istoga dana, a zahvaljujući danonoćnom radu 150 montera HEP ODS-a već 48 sati nakon potresa na mrežu su priključeni svi objekti u kojima je bilo tehnički moguće uspostaviti opskrbu.

Nakon dolaska prvih mobilnih objekata za privremeni smje­štaj stradalog stanovništva, HEP-ovi su ih radnici odmah počeli priključivati na mrežu te su do sredine ožujka uveli struju u oko dvije tisuće kontejnera.
 
Već 80 dana radnici HEP ODS-a popravljaju mrežu i izvode priključke u izvanrednim uvjetima. Dio njihovih osobnih iskustava zabilježen je u kratkom dokumentarnom filmu HEP-ovi heroji potresa.

Autor fotografije: Ivica Pezić / HEP ODS