EN
Javni poziv za projekt ZelEn 2024

Javni poziv za projekt ZelEn 2024

07.06.2024.
HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva, ukupne vrijednosti 150.000,00 EUR.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Ovaj jedinstveni proizvod  HEP Opskrbe  namijenjen je kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEn-a prikupljaju se u fondu iz kojega se doniraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva.
 
U pet ciklusa do sada je izvedeno 13 projekata ukupne vrijednosti preko 553.000,00 EUR.

Više od 130 kupaca ZelEna, kupovinom zelene električne energije osiguralo je preduvjete za raspisivanje novog javnog poziva za donaciju projekata koji se realiziraju sredstvima iz fonda ZelEn, ukupne vrijednosti 150.000,00 EUR.

Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osnovane za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima, i u kojima vlasnik/osnivač ne obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti. Prijavitelji moraju posjedovati projektnu dokumentaciju za izvedbu energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procjenom investicije.

Tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave i prateći obrasci objavljeni su  na internetskoj stranici ZelEn.

Javni poziv otvoren je do 9. kolovoza 2024. godine do 14.00 sati, a rezultati  javnog poziva bit će objavljeni do 15. listopada 2024. godine na internetskoj stranici zelen.hep.hr.