EN
Javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn

Javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn

21.05.2019.
HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn za 2019. godinu, ukupne vrijednosti milijun kuna.

ZelEn  je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Ovaj jedinstveni proizvod  HEP Opskrbe  namijenjen je kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva.

U tri je ciklusa do sada izvedeno 9 projekata ukupne vrijednosti 2,4 milijuna kuna, zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240 tisuća kilovatsati te je izbjegnuta emisija od 68 tona CO2 godišnje.

Više od 130 kupaca ZelEna, kupovinom zelene električne energije u 2018. godini, osiguralo je preduvjete za raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn, ukupne vrijednosti 1 milijun kuna.

Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osnovane za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima, i u kojima vlasnik/osnivač ne obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti. Prijavitelji moraju posjedovati projektnu dokumentaciju za izvedbu energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procjenom investicije.
 


Tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave i prateći obrasci objavljeni su na  web stranici ZelEna.  

Javni poziv otvoren je do 24. lipnja 2019. u 14 sati, a rezultati će biti objavljeni na zelen.hep.hr.