EN

Ivan Matasić u HEP Vjesniku: "Znamo sami uspješno upravljati državnom imovinom"

27.08.2013.
Objavljen je HEP Vjesnik, broj 269 za srpanj-kolovoz 2013. u kojemu donosimo intervju s članom Uprave HEP-a d.d. dr. sc. Ivanom Matasićem, zaduženim za financije, nabavu i informatiku.

Matasić u intervjuu izražava zadovoljstvo činjenicom da će HEP ove godine uspjeti otplatiti 1,12 milijarda kuna dospjelih obveza, bez potrebe značajnog refinanciranja, te da će nakon prošlogodišnje otplate 260 milijuna eura dugoročnih i kratkoročnih kredita, s 31. prosincem 2013. u potpunosti biti stabilizirano financijsko stanje tvrtke.

Predstavljamo postupak ishođenja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša (okolišnih dozvola) za postrojenja HEP Proizvodnje. Noviji HEP-ovi termoenergetski blokovi kao što su K i L u TE-TO Zagreb, u potpunosti zadovoljavaju sve zahtjeve EU direktiva. Za ostala postrojenja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode propisat će mjere usklađenja.

Objavljujemo popis elektrana, s visinom naknade za korištenje prostora i načinom raspodjele po odnosno općinama i gradovima na čijem su području smještene elektrane, u skladu s novom Odlukom Vlade.

Pratili smo otvaranje obnovljenog Dispečerskog centra Elektre Slavonski Brod sa SCADA računalnim sustavima za nadzor i upravljanje. Za kupce to znači da ukoliko primjerice neko naselje ostane bez električne energije, iz dispečerskog centra će se obaviti prespajanje i vratiti napajanje, što znači da neće više biti potrebno da uklopničar izađe na teren.

Kako su se strani studenti snašli u HEP-u i Hrvatskoj doznajemo u reportaži iz Osijeka, gdje već godinama provode stručnu praksu u okviru međunarodne razmjene studenata prirodnih i tehničkih znanosti.

Prigodno uz nedavni Dan zaštite roda, 24. kolovoza, vijest o intervenciji radnika HEP-a na spašavanju rodinog gnijezda u Krkaču pokraj Vrbovca, ilustrira brižljiv odnos HEP-a prema zaštićenoj vrsti bijele rode.

HEP Vjesnik pročitajte ovdje.