EN

I danas su nam potrebni vizionarstvo i odlučnost graditelja prvog sustava

30.10.2015.
Jučer su u Zagrebu svečano obilježene dvije za HEP značajne obljetnice: 25 godina od njegovog osnutka te 120 godina prvog elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj.

Svečanosti, na kojoj su predstavljeni povijest, sadašnjost i budućnost Hrvatske elektroprivrede nazočili su, uz visoke goste iz hrvatskog javnog, političkog i poslovnog života, članovi Uprave i Nadzornog odbora te menadžment HEP-a.

„Ono što, čini mi se, nama danas nedostaje, a što su imali tadašnji šibenski vizionari, koji su izgradili hidroelektranu Krka, upravo je njihovo vizionarstvo i odlučnost,“ poručio je ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak. Naglasio je da HEP, kao značajna regionalna tvrtka, treba ostati u većinskom državnom vlasništvu, s tim da se dio predviđen za privatizaciju ponajprije ponudi HEP-ovim zaposlenicima i umirovljenicima, kao i pažljivo odabranim partnerima.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić osvrnuo se na temelje na kojima počiva Hrvatska elektroprivreda - na puštanje u rad hidroelektrane Krka 28. kolovoza 1895., čime je stvoren prvi elektroenergetski sustav na tlu Hrvatske i jedan od prvih u svijetu. Podsjetio je također na odluku Hrvatskog sabora iz 1990 . godine, kojom je utemeljena Hrvatska elektroprivreda. Ukazavši na snagu HEP-a, kao suvremene energetske tvrtke koja uspješno odgovara svim izazovima današnjeg vremena, izdvojio je važnost ulaganja u postojeće i nove energetske objekte. Među njima, veliki značaj pripada revitalizaciji i obnovi hidroelektrana, u vrijednosti od 3,6 milijardi kuna, a sličan ciklus, najavio je, predstoji i za termoenergetske objekte.

Osim poslovnog segmenta, uzvanicima su predstavljeni i HEP-ovi društveno-odgovorni projekti ulaganja u zajednicu: projekt opremanja osnovnih škola informatičkom opremom „Za naše male genijalce“, nagrada učenicima „Imam žicu“, sponzorska potpora Sinjskoj alci i donacije za potrebe humanitarnog razminiranja.