EN
HEP u Osijeku pustio u rad novih sedam punionica za električna vozila

HEP u Osijeku pustio u rad novih sedam punionica za električna vozila

22.09.2020.
U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Hrvatska elektroprivreda je pustila u rad ELEN punionicu električnih vozila u Osijeku na Vijencu Paje Kolarića. Ovime je obilježen službeni početak rada sedam novih ELEN punionica električnih vozila postavljenih na temelju sporazuma o suradnji HEP-a i Grada Osijeka.

Sukladno istom sporazumu do kraja godine će se postaviti još tri punionice, čime će ELEN mreža na području Grada Osijeka obuhvaćati čak 19 punionica, od čega 15 javno dostupnih.

HEP-ova mreža ELEN punionica obuhvaća više od 200 punionica, prostire se na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka. Na HEP-ovim se punionicama istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovine svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj. Do kraja godine ELEN mreža imat će ukupno 250 punionica s mogućnošću istovremenog punjenja 500 automobila. Time se Hrvatska elektroprivreda potvrđuje kao ključni subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj koju HEP provodi u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i politikama Europske unije.

HEP-ova ELEN punionica na Vijencu Paje Kolarića, ukupne snage 93 kW, omogućava istovremeno punjenje dvaju automobila te ima sva tri standardizirana priključka kako bi je mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu. Na području Osječko-baranjske županije, HEP je do sada postavio ukupno 22 punionice, od čega 18 javnih, a do kraja godine planira  postaviti još četiri  javno dostupne (Đakovo, Donji Miholjac, Belišće i Kneževi Vinogradi). Ukupno je investicijski ciklus postavljanja punionica na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije vrijedan gotovo 6,5 milijuna kuna.

Korisnici električnih vozila iz Osijeka i Osječko-baranjske županije su zahvaljujući HEP-ovoj ELEN mreži punionica povezani s Gradom Zagrebom preko dva važna prometna pravca - državne ceste D2, tzv. Podravske magistrale i autoceste A3 (Bregana – Zagreb – Lipovac). Na državnoj cesti D2 punionice su postavljene u Virovitici, Đurđevcu, Pitomači, Križevcima, Bjelovaru i Koprivnici, a do kraja ove godine je u planu postavljanje punionica u Slatini i Donjem Miholjcu. Na autocesti A3 u funkciji su punionice na odmorištima BP Babina greda, BP Dragalić jug, BP Rastovica, BP Novska Sjever i BP Novska Jug,  gdje je osim brze postavljena i jedna ultrabrza punionica na kojoj se, ovisno o karakteristikama baterije, električno vozilo može puniti snagom do 175 kW.

Postavljanje više od 200 ELEN punionica diljem Hrvatske, HEP je financirao vlastitim sredstvima te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluge uslijedit će nakon što se testiraju sve potrebne funkcionalnosti za podršku korisnicima s ciljem pružanja kvalitetne usluge. HEP snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.