EN
HEP u Makarskoj predstavio razvojni projekt eMobilnost

HEP u Makarskoj predstavio razvojni projekt eMobilnost

04.09.2019.
Na lokaciji prve brze ELEN punionice za električna vozila u Makarskoj, Ruđera Boškovića bb, Hrvatska elektroprivreda predstavila je medijima razvojni projekt eMobilnost, uz demonstraciju punjenja električnog automobila.

Brza ELEN punionica u Makarskoj, snage 50 kW, postavljena je u sklopu projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije. U sklopu projekta postavit će se 42 punionice na lokacijama diljem Hrvatske. Punionice omogućavaju istovremeno punjenje dvaju automobila te imaju sva tri standardizirana priključka kako bi ih mogla koristiti sva dostupna, ali i nadolazeća električna vozila na tržištu.

„Zahvaljujem HEP-u koji je Gradu Makarskoj ponudio da bude partner u ovom projektu. Grad Makarska na ovaj način nastavlja s uvođenjem novih rješenja kojima se približavamo konceptu  ''pametnih gradova'', čiji su glavni ciljevi uštede i podizanje kvalitete života. Prepoznali smo potencijal ovog projekta za implementaciju još jednog ''pametnog'' rješenja u našem gradu kojim doprinosimo održivom razvoju, ali i za promociju destinacije, što nam je vrlo važno kao turističkom gradu. Za nas je jako važno da se Makarska našla na karti gradova u Hrvatskoj koji imaju punionice za električne automobile jer želimo i na ovaj način utjecati na podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša te biti uz bok drugim vodećim turističkim destinacijama koje kontinuirano prate potrebe svojih turista“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Makarske Dražen Nemčić.

HEP je do sada u Hrvatskoj pustio u pogon više od 90 javnih ELEN punionica, a završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža imati više od stotinu punionica, optimalno razmještenih po cijeloj Hrvatskoj. „Hrvatska elektroprivreda je prepoznavši na vrijeme trend intenzivnog i ubrzanog razvoja tehnologije električnih vozila, pokrenula strateški razvojni projekt eMobilnost. U sklopu projekta planiramo izgraditi  infrastrukturu za punjenje električnih vozila, kako u hrvatskim gradovima, tako i duž najvažnijih prometnica u zemlji, koristeći najsuvremeniju tehnologiju i financiranje  uz pomoć fondova Europske unije.“, rekao je Matej Gržeta, član tima za eMobilnost.

Osim u Makarskoj, HEP je krajem srpnja postavio još četiri nove punionice u južnoj Dalmaciji (u Pločama, Starom Gradu i Jelsi na otoku Hvaru te Drveniku–Gradcu), koje nadopunjuju postojeću mrežu ELEN punionica u gradovima i autocestama te tako pružaju uvjete za daljnji razvoj hrvatskog turizma omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz europskih zemalja, komforan i nesmetani dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.