EN

HEP širi bazu obnovljivih izvora energije

05.05.2015.
Početak procesa izgradnje bioelektrana-toplana u Osijeku i Sisku te mogućnosti energetskog korištenja otpada, naglašene su teme u novom broju HEP Vjesnika.

BE-TO Sisak i BE-TO Osijek bit će prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u statusu povlaštenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije u proizvodnom portfelju HEP-a, najavljujemo u HEP Vjesniku. 

U EU u pogonu je 450 postrojenja za energetsku oporabu otpada. Hoće li se takva postrojenja graditi na nekoj od lokacija termoelektrana HEP-a, ovisi o pomno razmotrenim brojnim preduvjetima, poruke su s konferencije Waste-2-Energy. Osim zbog činjenice da je u Hrvatskoj šumom pokriveno 42 posto površine te da je energetsko korištenje otpada važna karika u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, struka preporučuje energetsko korištenje biomase i otpada i zbog toga jer takva postrojenja omogućuju istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije uz stalan i predvidiv pogon za razliku od vjetroelektrana ili sunčanih elektrana.

Upravo je instaliranih 89 GW kapaciteta solarne energije u bilo prijetnja za stabilnost europskog elektroenergetskog sustava za nedavne pomrčine Sunca. No, europski operatori prijenosnih sustava, uključujući i naše iz HOPS-a, dobro su se pripremili – sustav se nije zaljuljao.

HEP investira u obnovljive izvore, ali i u strateške konvencionalne izvore. Niti jedna država ne smije biti bez izvora temeljne energije, bez obzira na sve veći instalirani kapacitet OIE i činjenicu što se energija na tržištu (danas) može kupiti vrlo jeftino, jedna je od poruka Energy Investment Foruma 2015.