EN

HEP šesti najpoželjniji poslodavac

20.03.2009.
Internetski portal MojPosao već je petu godinu za redom proveo istraživanje o tzv. „poslodavcima prvog izbora“. Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 2.300 ispitanika, a temelji se isključivo na percepciji ispitanika o tvrtkama i njihovom slobodnom izboru (u istraživanju nisu unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki).

Najpoželjniji je poslodavac kao i prethodne četiri godine, T-HT/T-Mobile. Na šestom mjestu nalazi se HEP, što znači da se u odnosu na prošlu godinu „popeo“ za dva mjesta. Poredak deset najpoželjnijih poslodavaca izgleda ovako: T-HT/T-Mobile, Agrokor (sve tvrtke zajedno), Vipnet, INA, DM – Drogerie Markt, HEP, ZABA, Privredna banka Zagreb, Pliva i Ericsson Nikola Tesla.

Cilj istraživanja bio je saznati koji su poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji i zbog čega, te usporediti trenutno najatraktivnije poslodavce s onima iz prethodnih godina. Među tvrtkama s najvećim napredovanjem, HEP se našao na visokom trećem mjestu, dok su prvo mjesto zauzeli DM- Drogerie Markt, a drugo Erste Bank. HEP je, prema istraživanju, najatraktivniji poslodavac zbog sigurnosti radnog mjesta koje pruža. Presudni razlozi atraktivnosti poslodavca prvog izbora su prilika za napretkom u struci i vodstvo u sektoru. Kao ostale razloge atraktivnosti ispitanici između ostalog navode ulaganje poslodavca u dodatnu edukaciju, fleksibilno radno vrijeme te dinamiku i raznovrsnost posla. Čak petina ispitanika (21 posto) radi kod svog poslodavca prvog izbora.

Ispitanici iz Dalmacije, osim vodeće tvrtke T-HT/T-Mobile, vrlo visoko su ocijenili HEP i Vipnet. HEP je također među najpoželjnijim poslodavcima za ispitanike iz Istočne Hrvatske te Istre i Kvarnera.