EN
HEP pripremljen za vremenske nepogode

HEP pripremljen za vremenske nepogode

13.01.2017.
Sva društva HEP grupe zadužena za sigurnu opskrbu građana i industrije električnom energijom, ogrjevnom toplinom i plinom spremno očekuju novi val vremenskih nepogoda.

Nakon uspješno otklonjenog niza kvarova na elektroenergetskoj mreži na području čak šest županija tijekom proteklog vikenda, HEP Operator distribucijskog sustava, u skladu s najavama meteoroloških službi spreman je za pojačani angažman terenskih ekipa na sanaciji mogućih oštećenja i prekida napajanja u distribucijskoj mreži i tijekom slijedećih dana.

I termoelektrane-toplane te ostale elektrane HEP Proizvodnje potvrdile su svoju raspoloživost, fleksibilnost i konkurentnost u razdoblju iznimno niskih temperatura i znatno povećane potrošnje električne energije (11. siječnja dnevne je potrošnja u Hrvatskoj iznosila 62.500 MWh uz vršno opterećenje sustava od preko 3.000 MW te minimalno noćno opterećenje od oko 2.000 MW), osiguravajući najveći dio električne i toplinske energije za prodaju HEP-ovim kupcima).

Naime, povećanu potrošnju električne energije svojih kupaca HEP podmiruje prvenstveno pojačanim angažiranjem vlastitih proizvodnih kapaciteta, zatim nabavom iz proizvodnih objekata u Hrvatskoj (obnovljivi izvori izvan sustava HEP-a), te manjim dijelom uvozom. Proteklih dana dodatno su angažirani novi plinski blok C u TE-TO Sisak, koji se nalazi u probnom radu i blok C u TE-TO Zagreb, te je povratno priključen blok K, također u Termoelektrani-toplani Zagreb. Pouzdana i kvalitetna opskrba toplinskom energijom krajnjih kupaca HEP Toplinarstva osigurana je preko centralnih toplinskih sustava HEP Toplinarstva u Zagrebu, Sisku i Osijeku.

HEP je osigurao dovoljne količine električne energije za svoje kupce u narednom razdoblju, te se bez obzira na vremenske prilike ne očekuju problemi u opskrbi kupaca električnom energijom na području čitave Hrvatske (osim u slučajevima lokalnih kvarova na elektrodistribucijskoj mreži uslijed nevremena). Kao opskrbljivač plinom na veleprodajnom tržištu za potrebe kućanstava, HEP Opskrba plinom je pravodobno osigurala i dostatne količine plina kojima opskrbljuje lokalne tvrtke za opskrbu plinom. Također, tvrtka HEP Plin će, kao i do sada, na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije podmiriti sve potrebe svojih krajnjih kupaca za prirodnim plinom.