EN

HEP pozdravlja liberalizaciju tržišta, ali i odlučno odbacuje optužbe RWE-a

09.02.2016.
HEP najoštrije odbacuje danas izrečene optužbe RWE-a za opstrukciju procesa liberalizacije hrvatskog tržišta električne energije, kao i tvrdnju da 50 posto svih korisnika koji žele prijeći kod RWE-a to ne može zbog „različitih opstrukcija od strane HEP-a“.

Napominjemo kako HEP pozdravlja proces liberalizacije, ali i osuđuje nepoštene, nemoralne i zavaravajuće metode prodaje nekolicine opskrbljivača, koje između ostalog uključuju lažno predstavljanje, krivotvorenje potpisa, neovlašteni ulazak u domove građana, neistinito prikazivanje popusta, ali i sklapanje ugovora s nedovoljno informiranim građanima visoke životne dobi.

HEP odlučno odbacuje optužbe tvrtke RWE Hrvatska da opstruira liberalizaciju tržišta. Dapače, edukativno-informativna kampanja HEP-a u vezi sa zaštitom prava potrošača upravo doprinosi stvaranju zrelog i odgovornog tržišta.

Informiranje kupaca o njihovim pravima kod sklapanja ugovora o opskrbi putem terenskih prodajnih predstavnika, HEP-ov je odgovor na brojne upite zabrinutih kupaca, medija i udruga potrošača. Ono je ujedno obveza koja proizlazi iz propisa koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a koja se ne odnosi samo na HEP, nego na sve opskrbljivače električnom energijom u Hrvatskoj. U tom smislu, HEP poziva RWE, ali i druge opskrbljivače da u svom poslovanju poštuju najvišu razinu standarda zaštite prava potrošača koja vrijedi u Europskoj uniji.