EN

HEP-ovom donacijom razminirane oranice u Općini Stari Jankovci

03.03.2014.
Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a predao je 28. veljače potvrdu o razminiranosti osam hektara, točnije 80.470 četvornih metara, Draganu Sudareviću, načelniku Općine Stari Jankovci.

Time je simbolično obilježen završetak poslova razminiranja prema projektu Oranice uz rijeku Bosut.

Općina Stari Jankovci zahvalna je HEP-u kao donatoru najvećega dijela od 470.000 kuna uloženih u razminiranje te površine, koje ćemo opravdati tako što ćemo razminiranu poljoprivrednu površinu, na kojoj je izvađeno 37 minsko-eksplozivnih sredstava, vratiti njezinoj svrsi, kazao je načelnik Sudarević. Od žita koje se može uzgojiti na ovih osam hektara, slikovito je objasnio, može se proizvesti više od 100.000 komada kruha godišnje.

HEP je u projekte razminiranja u posljednjih 15 godina uložio i donirao više od 70 milijuna kuna. Donacija iz 2013. godine od 2,2 milijuna kuna iskorištena je za razminiranje oranica u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ulaganje u razminiranje ulaganje je u spašavanje ljudskih života, a to je najplemenitiji oblik društveno odgovornog poslovanja, kojemu HEP poklanja sve više pozornosti, poručio je predsjednik Uprave Šerić.

Prema riječima Dražena Jakopeca, ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje, HEP-ova je prošlogodišnja donacija najveća pojedinačna donacija HCR-u. Za ovu je godinu najavio da će Virovitičko-podravska, Dubrovačko-neretvanska i Vukovarsko-srijemska županija izaći s popisa županija onečišćenih minsko-eksplozivnim sredstvima. Za to je potreban maksimalni trud svih dionika, posebno u osiguranju sredstava iz fondova EU, poručila je Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje. Za dovršetak razminiranja potrebno je između 360 i 400 milijuna eura, od čega se barem polovica iznosa može dobiti iz europskih fondova, smatra Pleština.