EN
HEP ESCO izvodi 30,8 milijuna kuna vrijednu modernizaciju javne rasvjete u Osijeku

HEP ESCO izvodi 30,8 milijuna kuna vrijednu modernizaciju javne rasvjete u Osijeku

24.04.2020.
Započeo je projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Osijeka kojim će se 11.086 rasvjetnih tijela zamijeniti suvremenim svjetiljkama s LED izvorima svjetlosti.

Nakon rekonstrukcije, potrošnja električne energije za javnu rasvjetu smanjit će se za 7,5 milijuna kilovatsati godišnje u odnosu na dosadašnju, što će omogućiti povrat investicije od 30,8 milijuna kuna u roku od osam godina.

Projekt se realizira na temelju Ugovora o provedbi projekta energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti Grada Osijeka, koji su krajem ožujka 2020. sklopili Grad Osijek i tvrtka HEP ESCO d.o.o., članica HEP grupe, a na temelju provedenog postupka javne nabave na kojem je kao najpovoljnija odabrana ponuda zajednice ponuditelja HEP ESCO i ELOS d.o.o. iz Solina. Rekonstrukcija rasvjete obavit će se u roku od 300 dana, a ukupan projekt uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova u razdoblju od osam godina. Osim zamjene rasvjetnih tijela, bit će implementiran sustav nadzora upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda, a koji omogućuje daljinsko upravljanje i nadzor.

„I ovim projektom Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao predvodnik niskougljične energetske tranzicije Hrvatske, koja se temelji na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vlastitoj proizvodnji i potrošnji, ali i kod svojih kupaca. Bitan oslonac provedbe naše razvojne strategije je suradnja s jedinicama lokalne samouprave“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i podsjetio da je upravo Osijek primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a, jer na području grada ima osam ELEN punionica za električna vozila i pet sunčanih elektrana na krovovima poslovnih objekata. Po završetku ogrjevne sezone počet će i realizacija projekta zamjene i modernizacije vrelovoda, vrijednosti 78 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima iz EU fondova. „Želim naglasiti da je u aktualnim kriznim okolnostima iznimno važno da se  nastavi realizacija investicija u energetskom sektoru, u cilju razvoja i stabilnosti hrvatskog gospodarstva“, zaključio je Barbarić.

Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete doprinijet će zaštiti okoliša smanjenjem emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja u skladu s EU direktivom. Implementacijom direktive u Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. sve su jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama Zakona u roku od 12 godina.

Na temelju bogatog iskustva s projektima modernizacije javne rasvjete, provedenih u deset gradova u razdoblju od 2005. do 2011. godine prema ESCO modelu (dogovorene uštede), HEP ESCO se prilagodio novim okolnostima u regulativi i na tržištu te je od 2018. godine počeo nuditi i realizirati projekte modernizacije javne rasvjete prema naprednijem ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru s jamstvom ušteda. Do sada je prema tom modelu realizirao projekte modernizacije javne rasvjete u Općini Stupnik i Gradu Zaprešiću, a osim s Gradom Osijekom, projekt je ugovorio i s Općinom Gola.