EN
HEP će u suradnji s jedinicama lokalne samouprave izgraditi novih 60 MW sunčanih elektrana

HEP će u suradnji s jedinicama lokalne samouprave izgraditi novih 60 MW sunčanih elektrana

11.10.2021.
Na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020. godinu, Hrvatska elektroprivreda sklopila je danas s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom sporazume o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana. Ukupna snaga sedam sunčanih elektrana iznosi 60 MW, a procijenjena investicijska vrijednosti čak 380 milijuna kuna.

U nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, sporazume s čelnicima jedinica lokalne samouprave potpisao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije provodi, ne samo u našoj najsnažnijoj energetskoj kompaniji, već i na razini lokalne samouprave koja je najpozvanija da u dekarbonizaciji vidi i priliku za vlastiti gospodarski rast. Sada je važno da se ubrza priprema dokumentacije, a zatim i sama izgradnja elektrana, kako bismo što prije ostvarili postavljene ciljeve“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Ministar je istaknuo i kako su s ciljem povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predviđena znatna sredstva koja će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava.

Novih sedam sporazuma nastavak je suradnje s općinama i gradovima, s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. HEP tako na 18 izabranih lokacija na području šest gradova i 12 općina razvija projekte sunčanih elektrana ukupne priključne snage 168 MW te investicijske vrijednosti od 1,08 milijardi kuna. Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 sunčanih elektrana iznosi 242 milijuna kilovatsati, čime se može zadovoljiti potrošnja oko 65.000 kućanstava.

Ovim  vidom suradnje obuhvatili smo više od polovice Hrvatske jer ćemo ukupno 18 projekata izvesti na području čak 12 županija. U razvojnoj strategiji za cilj smo postavili da ćemo do 2030. godine u sunčanim elektranama imati oko 350 megavata. Gotovo polovicu tog iznosa, čak 168 megavata, izgradit ćemo na temelju sporazuma s općinama i gradovima. Na taj način imamo priliku zajedno raditi na jačanju gospodarskog i ukupnog razvoja lokalnih zajednica, a time i čitave Hrvatske“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Prema potpisanim sporazumima, općine Lovinac i Orle projektnu dokumentaciju za sunčane elektrane planirane priključne snage 9,99 MW pripremaju do ishođenja lokacijske dozvole. Ostale jedinice lokalne samouprave, općine Satnica Đakovačka (za elektranu priključne snage 15 MW), Vrpolje (4 MW), Zdenci (9,99 MW) i Trpinja (5 MW) te Grad Valpovo (6 MW), projektnu dokumentaciju pripremaju do ishođenja građevinske dozvole. Po ishođenju dozvola, HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove izrade projektne dokumentacije.

Ciklus izgradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede koji do 2030. godine planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije. U razdoblju od 2019. do danas HEP je pustio u rad ili je pred dovršetkom izgradnje sedam sunčanih elektrana, ukupne snage 23 megavata i vrijednosti oko 200 milijuna kuna.


Autor fotografija: Boris Kovačev/Cropix

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika