EN
HEP će na Cresu izgraditi najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj

HEP će na Cresu izgraditi najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj

28.06.2018.
Primorsko-goranska županija, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Samostan sv. Frane – Cres i Hrvatska elektroprivreda d.d. danas su u Zagrebu sklopili Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana Orlec Trinket na otoku Cresu.

Sporazum su potpisali Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, o. Zdravko Tuba, gvardijan Samostana sv. Frane – Cres i Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a d.d.

SE Orlec Trinket snage 6,5 MW bit će prva neintegrirana sunčana elektrana u sustavu HEP-a. Naime, HEP od 2014. godine ima devet sunčanih elektrana integriranih u građevine, odnosno postavljene na krovove svojih poslovnih zgrada u Zagrebu, Osijeku (dvije), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji. Ujedno će to biti i najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj (trenutno su najveće sunčane elektrane snage 1 MW) te će prosječno proizvoditi oko 8,5 GWh (milijuna kilovatsati) godišnje, što odgovara potrošnji oko 2.000 kućanstava.

„Posebno mi je drago što će ova elektrana dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na Cresu i Lošinju, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone“, izjavio je prigodom potpisivanja predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te naglasio da je HEP, iako elektrana nije u sustavu poticaja, projekt ocijenio isplativim i odlučio ga preuzeti te je time dao pozitivan primjer i poticaj i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane.

SE Orlec Trinket Istok izgradit će se na lokaciji površine 17 hektara, oko 2 km sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Sunčana elektrana je podijeljena na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW. Projekt je uvažio niz zahtjeva zaštite okoliša i prirode te je tako, primjerice, omogućena i ispaša ovaca unutar ograđenog područja na kojem će se smjestiti paneli te nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole, 6. lipnja 2018., razvijao Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, koji je ishodio rješenje o prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu, prethodnu elektroenergetsku suglasnost te je izradio elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja na distribucijsku mrežu. Na temelju javnog poziva HEP-a, Primorsko goranska županija dostavila je HEP-u iskaz interesa za ustupanje projekta, kojega je HEP nakon provedene analize ocijenio isplativim.

„Danas potpisujemo Sporazum s našim partnerima, HEP-om koji će nastaviti s aktivnostima na pripremi izgradnje SE Orlec Trinket - Istok te osigurati sredstva za izgradnju i stavljanje u puni pogon elektrane. Vjerujemo da je  ovo početak našeg puta ka obnovljivim izvorima energije i suradnji s  HEP-om na ovakvim ili sličnim projektima“, izjavila je Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko –goranske županije te napomenula kako će projekt zadovoljiti dodatnu potrebu za električnom energijom u ljetnim mjesecima i osigurati stabilnost elektroenergetskog sustava na otocima Cresu i Lošinju.

Potpisivanjem sporazuma, Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije ustupit će HEP-u lokacijsku dozvolu za izgradnju SE Orlec Trinket Istok, čime HEP postaje nositelj projekta, a REA Kvarner će pratiti daljnje aktivnosti na izgradnji elektrane. HEP se obvezuje nastaviti aktivnosti na pripremi izgradnje što uključuje izradu glavnog projekta, ishodovanje akta za građenje i zakup zemljišta te osigurati sredstva za izgradnju elektrane s ciljem ishođenja uporabne dozvole i stavljanja elektrane u pogon. Ukupni investicijski troškovi na realizaciji projekta izgradnje elektrane procjenjuju se na oko 45 milijuna kuna. Samostan se obvezuje zemljište u svom vlasništvu, na kojem se planira izgradnja elektrane dati u zakup HEP-u na 25 godina.

Na potpisivanju sporazuma predstavljeni su planovi daljnjeg korištenja energije sunca na Cresu. Primorsko-goranska županija paralelno je s razvojem projekta Orlec Trinket Istok započela i razvoj projekta sunčane elektrane Orlec Trinket Zapad snage 4,14 MW, čime bi ukupna snaga sunčanih elektrana na otoku Cresu u budućnosti iznosila više od 10 MW.

HEP također razmatra intenzivnije korištenje sunčeve energije. Projekt SE Orlec Trinket prvi je HEP-ov projekt u sklopu planiranog ciklusa samostalnog razvoja ili akvizicije projekata izgradnje neintegriranih solarnih elektrana. Razvoj sunčanih elektrana, ali i elektrana koje koriste ostale obnovljive izvore energije, prije svega vjetroelektrana, dio je Strategije razvoja HEP-a, u kojoj je planirano povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije HEP grupe na 50 posto do 2030. odnosno 70 posto do 2050. godine.