EN

Donacijom HEP-a završen projekt razminiranja u Antunovcu

13.09.2013.
Završetak projekta razminiranja poljoprivredne površine u sjevernom dijelu općine Antunovac kod Osijeka u cijelosti financiranog donacijom HEP-a obilježen je 12. rujna u središtu te općine.

Tomislavu Šeriću, predsjedniku Uprave HEP-a zahvalnicu za najveću pojedinačnu donaciju domaćih pravnih osoba za razminiranje uručio je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje.  Hrvatska elektroprivreda, naime, ove je godine namijenila 2,2 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednih površina. Od toga iznosa 1,75 milijuna kuna investirano je u čišćenje 350.353 kvadratnih metara tlocrtne površine na području sjevernoga dijela Općine Antunovac udaljenoj tek desetak kilometara od Osijeka, što je učinjeno za samo 18 radnih dana, dok će preostalim dijelom novca to isto biti učinjeno i u Općini Stari Jankovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Preostalih 118 hektara, prema procjenama načelnika Općine Ivana Anušića, bit će razminirano do kraja godine.

Tomislav Šerić podsjetio je da Hrvatska elektroprivreda od 1998. godine, odnosno od početka humanitarnoga razminiranja, intenzivno ulaže u razminiranje minski sumnjivih površina, što je nedvojbeno najviša razina društveno odgovornoga poslovanja. Dosad je HEP za te potrebe uložio i donirao 73.5 milijuna kuna. No osim što brine o raščišćavanju površina koje koristi za vlastito poslovanje, prije dvije godine HEP je darovao dva milijuna kuna i za razminiranje minsko sumnjivih površina i u Zadarskoj županiji. U Osječko baranjskoj županiji još uvijek je 14 gradova i općina zagađeno minama, a od 1991. dogodilo se 179 minskih incidenata u kojima je od 227 stradalih osoba bilo 40 smrtnih ishoda.