EN
Dan Hrvatske elektroprivrede

Dan Hrvatske elektroprivrede

28.08.2019.
Na današnji dan, 28. kolovoza, obilježavamo Dan Hrvatske elektroprivrede, u spomen na početak rada prvog cjelovitog elektroprivrednog sustava na tlu Hrvatske, Hidroelektrane Krka – Šibenik.

U Šibeniku je prije 124 godine ostvaren prvi izmjenični elektroenergetski sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije. Obuhvatio je proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Krka na slapovima rijeke Krke, njezin prijenos dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog grada Šibenika te razdjelnu mrežu s dvije rasklopne i šest transformatorskih stanica, postavljenih na krovovima kuća.

Investitori i graditelji sustava Krka - Šibenik bili su gradonačelnik Šibenika i dalmatinski zastupnik u Carevinskom vijeću u Beču  Ante vitez Šupuk, njegov sin Marko Šupuk te šibenski nadmjernik i vijećnik  Vjekoslav pl. Meichsner.

O tome koliko je bio napredan taj pothvat, govori podatak da je samo dva dana ranije s radom započela jedna od povijesno najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju u svijetu, ona na Nijagarinim slapovima u SAD-u. Stoga je o stotoj obljetnici događaja, 1995. godine, 28. kolovoza proglašen Danom Hrvatske elektroprivrede.

Povodom 120. godišnjice Hrvatske elektroprivrede snimili smo prigodni video spot, a više o povijesti Hrvatske elektroprivrede pogledajte ovdje.