EN
Dan Hrvatske elektroprivrede

Dan Hrvatske elektroprivrede

28.08.2017.
Prije 23 godine, HEP je 28. kolovoza proglasio danom tvrtke – Danom Hrvatske elektroprivrede, odredivši datum puštanja Hidroelektrane Krka u pogon, 1895. godine, početnom točkom svoje povijesti. Tada je u Šibeniku ostvaren jedan od prvih izmjeničnih elektroenergetskih sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije u svijetu.

Izmjenični dvofazni sustav obuhvatio je proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Krka na slapovima rijeke Krke, prijenos električne energije dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog grada Šibenika i razdjelnu mrežu s dvije rasklopne i šest transformatorskih stanica postavljenih na krovovima kuća. Bio je to prvi pravi, cjeloviti i tada suvremeni elektroenergetski sustav.

Gradnja HE Krka započela je 22. ožujka 1894. i završila u rekordnih 16 mjeseci, što je za tadašnje uvjete gradnje i prijevoza opreme bio pravi pothvat.  HE Krka bila je prva javna izmjenična hidroelektrana u Hrvatskoj puštena u rad samo dva dana nakon najpoznatije i prve hidroelektrane velike snage na slapovima rijeke Nijagare.

Graditelji sustava Krka-Šibenik bili su Ante vitez Šupuk, gradonačelnik Šibenika i dalmatinski zastupnik u carevinskom vijeću u Beču i njegov sin Marko te Vjekoslav pl. Meichsner – šibenski gradski nadmjernik i gradski vijećnik.

Svjetska stručna udruga – IEEE, Institut inženjera elektrotehnike i elektronike, uvrstila je HE Krka na svoj popis najvažnijih povijesnih inženjerskih dostignuća u svijetu.