EN
Dan Hrvatske elektroprivrede

Dan Hrvatske elektroprivrede

26.08.2016.
Dana 28. kolovoza  navršava se 121 godina elektroprivredne djelatnosti u Hrvatskoj, jer toga je dana, koji se od 1995. godine obilježava kao Dan Hrvatske elektroprivrede, u Šibeniku ostvaren prvi izmjenični elektroenergetski sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije na tlu Hrvatske i jedan od prvih u svijetu.

Izmjenični dvofazni sustav obuhvatio je proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Krka na slapovima rijeke Krke, prijenos električne energije dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog grada Šibenika i razdjelnu mrežu s dvije rasklopne i šest transformatorskih stanica postavljenih na krovovima kuća. Bio je to prvi pravi, cjeloviti i tada suvremeni elektroenergetski sustav.

HE Krka bila je prva javna izmjenična hidroelektrana u Hrvatskoj puštena u rad samo dva dana nakon najpoznatije i prve hidroelektrane velike snage na slapovima rijeke Nijagare. Graditelji sustava Krka-Šibenik bili su Ante vitez Šupuk, gradonačelnik Šibenika i dalmatinski zastupnik u carevinskom vijeću u Beču i njegov sin Marko te Vjekoslav pl. Meichsner – šibenski gradski nadmjernik i gradski vijećnik.

Nakon Krke (kasnije nazvane Jaruga I) 1905. godine gradi se i mnogo veća, Hidroelektrana Jaruga II. Istodobno s izgradnjom prvog elektroenergetskog sustava, osnovana je i tvrtka „Ante Šupuk i sin”, koja je 1925. godine u Parizu bila jedan od šest osnivača svjetskog udruženja proizvođača i distributera električne energije (UNIPEDE).

Povodom 120. godišnjice Hrvatske elektroprivrede prošle smo godine snimili prigodni video spot, a više o povijesti Hrvatske elektroprivrede pogledajte ovdje.