EN

Dan Hrvatske elektroprivrede

28.08.2014.
Prije 20 godina, HEP je 28. kolovoza proglasio danom tvrtke – Danom Hrvatske elektroprivrede, odredivši datum puštanja Hidroelektrane Krka u pogon, 1895. godine, početnom točkom svoje povijesti.

Iako je više drugih gradova na tlu današnje Republike Hrvatske, primjerice Vodnjan (1889. godine), Đurđenovac (1891.), Rijeka (1892.), Čakovec (1893.), Bakar (1894.) ili Zadar (1894.) i prije Šibenika koristilo električnu energiju u javne svrhe, neka bitna obilježja šibenskog elektrifikacijskog pothvata iz 1895. godine bila su presudna za izbor 28. kolovoza kao Dana Hrvatske elektroprivrede, odnosno početka elektroprivredne djelatnosti na tlu Hrvatske. To su:  svrhovito izgrađena hidroelektrana izmjenične struje s visokonaponskim prijenosom, transformacija i razdioba (distribucija) pri niskom naponu, prodaja električne energije potrošačima, dakle tehnologija i poslovanje svojstveno i sadašnjim javnim elektroprivredama svugdje u svijetu.

U prigodi Dana HEP-a ljetni dvobroj HEP Vjesnika donosi poseban prilog o povijesti električne energije na području Hrvatske i ključnim događajima i procesima u povijesti Hrvatske elektroprivrede.

Iz priloga izdvajamo nekoliko zanimljivih podataka. U prikazu razdoblja od 1959. do 1989. godine, navodi se da je tijekom tih 30 godina izgrađeno čak 20 većih i velikih elektrana, što znači da je prosječno svaku godinu i pol dana puštana u pogon jedna nova elektrana.

U tom je razdoblju izgrađena i Nuklearna elektrana Krško, i to razmjerno brzo. Bedževi koje su nosili zaposleni pri izgradnji NE Krško i veliki plakati na gradilištu prenosili su poticajnu poruku: ”On the line in the seventy nine” (Na mreži ’79). Do prvih kilovatsati u mreži zakasnili su ipak (samo) dvije godine.