EN
Agencija Standard & Poor's povećala izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnog u stabilni

Agencija Standard & Poor's povećala izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnog u stabilni

22.12.2016.
Agencija Standard & Poor's (S&P) je izvješćem od 21. prosinca 2016. potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (BB) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne.

Zbog metodologije i kriterija koje S&P koristi pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, što je prvi pozitivni pomak za rejting hrvatske države u posljednjih devet godina, koji je ostvaren uslijed bržeg rasta gospodarstva i konsolidacije javnih financija u odnosu na očekivanu.

Iznimno smo zadovoljni povećanjem izgleda kretanja ocjene rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor's, što je nakon povećanja ocjene kreditnog rejtinga od prije dva mjeseca, još jedna potvrda aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP grupi. Ovime smo zaključili iznimno uspješnu poslovnu godinu u kojoj smo, između ostalog, zadržali udjel u prodaji električne energije na domaćem tržištu od čak 85 posto, a u Sloveniji osvojili 12,5 posto tržišta u poslovnom segmentu“, izjavio je Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Podsjetimo, krajem listopada agencija Standard & Poor's je povećala samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. U izvješću se navelo kako da je temeljni razlog povećanja rejtinga osnažena likvidnost kao i vrlo snažni kreditni parametri HEP-a, uslijed čega je ocjena likvidnosti, prema pojmovima koje koristi Standard & Poor's, poboljšana s „less than adequate“ na „adequate“. Prema mišljenju Standard & Poor'sa, pozitivno je što HEP obavlja reguliranu djelatnost prijenosa i distribucije električne energije te posjeduje značajne hidro i nuklearne izvore električne energije. Agencija je u ocjeni također navela kako HEP ima vodeći udjel na tržištu električne energije, te da se ne očekuje  odljev HEP-ovih kupaca prema konkurentskim opskrbljivačima. Kao prednosti HEP-a navodi se opskrba kupaca u okviru univerzalne usluge, koji predstavljaju veliki dio maloprodajnog tržišta, a također i opskrba kupaca u okviru  zajamčene opskrbe.