EN
Agencija Standard & Poor's podigla ocjenu samostalnog kreditnog rejtinga HEP-a

Agencija Standard & Poor's podigla ocjenu samostalnog kreditnog rejtinga HEP-a

28.10.2016.
Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, a  prema mišljenju agencije, HEP za sad ne može imati bolji rejting od  države.

U danas objavljenom izvješću agencije Standard & Poor's navodi se da je temeljni razlog povećanja rejtinga osnažena likvidnost kao i vrlo snažni kreditni parametri HEP-a, uslijed čega je ocjena likvidnosti, prema pojmovima koje koristi Standard & Poor's, poboljšana s „less than adequate“ na „adequate“. Također je za jednu ocjenu poboljšana financijska politika. Pozitivan utjecaj na porast rejtinga, osim likvidnosti ima i činjenica kako su se HEP-ovi izgledi u upravljanju radnim kapitalom poboljšali, stoga je, također, za jednu ocjenu poboljšana i prognoza rizika industrije.

S&P u svom izvješću naglašava da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, a u slučaju promjene izgleda ocjene kreditnog rejtinga za Republiku Hrvatsku s negativnog na stabilni, unaprijedili izglede ocjene na stabilnu i za HEP. Napominjemo kako je i ocjena koju bonitetna agencija Moody´s dodjeljuje HEP-u također izjednačena s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske (Ba2 negative).

Iznimno smo zadovoljni pozitivnom ocjenom i povećanjem kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor's. Pozitivna ocjena je izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP grupi. Drago nam je da je HEP prepoznat kao stabilna kompanija sa strateškim planom ulaganja te mogućnostima rasta i širenja poslovanja u vremenima koja su vrlo izazovna za energetski sektor u cijeloj Europi.“, izjavio je Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Prema mišljenju Standard & Poor'sa, pozitivno je što HEP obavlja reguliranu djelatnost prijenosa i distribucije električne energije te posjeduje značajne hidro i nuklearne izvore električne energije. Agencija također navodi kako HEP ima vodeći udjel na tržištu električne energije, te da se ne očekuje  odljev HEP-ovih kupaca prema konkurentskim opskrbljivačima. Kao prednosti HEP-a navodi se opskrba kupaca u okviru univerzalne usluge, koji predstavljaju veliki dio maloprodajnog tržišta, a također i opskrba kupaca u okviru  zajamčene opskrbe.

S&P ističe i kako postoji „velika“ vjerojatnost da Vlada Republike Hrvatske pruži pravovremenu i dovoljnu izvanrednu pomoć HEP-u u slučaju financijskih neprilika. Navodi se da je Vlada RH, premda HEP-ova dividenda predstavlja važan izvor državnog prihoda, u prošlosti pružila podršku HEP-u time što nije tražila isplatu dividende u okolnostima lošijeg poslovanja, odnosno potrebe za osiguranjem  odgovarajuće likvidnosti.