EN
Agencija Moody's povećala izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnih u stabilne

Agencija Moody's povećala izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnih u stabilne

14.03.2017.
Agencija Moody's potvrdila je danas dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (Ba2) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne. Tako su obje vodeće svjetske rejting agencije (Standard & Poor's i Moody's) u posljednja četiri mjeseca poboljšale izglede kretanja ocjene kreditnog rejtinga HEP-a.

Zbog metodologije i kriterija koje Moody's koristi pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, što predstavlja prvi pozitivni pomak u Moody'sovoj ocjeni rejtinga države u posljednjih devet godina. Prema Moody'su, povećanje izgleda je rezultat snažnijeg srednjoročnog rasta hrvatskog gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015. godini.

 „Iznimno smo zadovoljni povećanjem izgleda kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne te potvrdom dugoročnog kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Moody's. U tom smislu i dalje ćemo nastaviti s aktivnim upravljanjem financijskim položajem te ukupnim poslovanjem HEP grupe “, izjavio je Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Podsjetimo, krajem listopada 2016. agencija Standard & Poor's (S&P) je povećala samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. U izvješću je navedeno da je temeljni razlog povećanja rejtinga osnažena likvidnost kao i vrlo snažni kreditni parametri HEP-a, uslijed čega je ocjena likvidnosti, prema pojmovima koje koristi S&P, poboljšana s „less than adequate“ na „adequate“.  Također je S&P u prosincu 2016. potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (BB) te povećao izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne nakon rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku.