EN
126 godina Hrvatske elektroprivrede

126 godina Hrvatske elektroprivrede

28.08.2021.
Dana 28. kolovoza obilježavamo Dan Hrvatske elektroprivrede, u spomen na početak rada prvog cjelovitog elektroprivrednog sustava na tlu Hrvatske, utemeljenog na izmjeničnoj električnoj energiji.

Samo dva dana ranije, s radom je započela jedna od najpoznatijih hidroelektrana u svijetu, ona na Nijagarinim slapovima u SAD-u. O stotoj obljetnici događaja, 1995. godine, 28. kolovoza proglašen je Danom Hrvatske elektroprivrede, kao prigoda za podsjećanje na taj napredan korak i na ostale važne pothvate prethodnika u povijesti tvrtke.

Prije 126 godina, početkom rada hidroelektrane na rijeci Krki, ostvaren je prvi izmjenični elektroenergetski sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije koji je predstavljao vrhunac tehnološke razvijenosti, kako na hrvatskoj tako i na svjetskoj razini.

Sustav, koji je 1895. godine realiziran zahvaljujući poduzetničkom pothvatu braće Šupuk, obuhvatio je proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Krka na slapovima rijeke Krke, njezin prijenos dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog grada Šibenika te razdjelnu mrežu s dvije rasklopne i šest transformatorskih stanica, postavljenih na krovovima šibenskih kuća.
„S velikom odgovornošću Hrvatska elektroprivreda čuva tu, u hrvatskom gospodarstvu jedinstvenu tradiciju koja predstavlja čvrst temelj i za današnje razvojne iskorake i realizaciju novih projekata u energetici koji su od strateške važnosti kako za HEP, tako i za Republiku Hrvatsku. Stoga su u središtu naše strategije ulaganja koja će doprinijeti jačanju energetske samodostatnosti, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji električne energije u Hrvatskoj te razvoj poslovanja u svim našim sastavnicama u skladu s najsuvremenijim svjetskim trendovima. To su ciljevi koje dijelimo i u čijoj realizaciju usko surađujemo s  Vladom Republike Hrvatske“, poručio je povodom dana HEP-a predsjednik Uprave Frane Barbarić.