EN

ZelEn 2019 - Osnovna škola Ljudevita Gaja - Osijek

U sklopu četvrtog ciklusa projekta ZelEn, u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, u Osijeku, proveden je projekt energetske učinkovitosti koji je obuhvatio modernizaciju rasvjete u zgradi škole i uvođenje sustava gospodarenja energijom.

Mjerom rekonstrukcije unutarnje rasvjete postojeće stare svjetiljke zamijenjene su novim učinkovitim LED svjetiljkama. Bitna prednost novih svjetiljki je smanjenje troška održavanja. Zamjenom svjetiljki ostvarit će se uštede u energiji u iznosu 10.853,00 kune godišnje, odnosno 57% i smanjenje emisije CO2  za 3,33 tone godišnje.

Uvođenjem daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te prikazom potrošnje energije i vode u realnom vremenu na edukacijsko-informativnom panelu (ESCO Monitor® Panel) potiče se energetski efikasno ponašanje kod svih zaposlenika, čime se otvara mogućnost ostvarenja ušteda do 5%. Izračunom je dobivena ukupna ušteda potrošnje energije i vode od 8.247,72 kune godišnje uz smanjenje emisije CO2 za 1,1 tonu godišnje.

Obuhvatom obiju mjera ukupne godišnje uštede u potrošnji energenata i vode iznose 19.100,72 kune uz smanjenje emisije CO2 za 4,43 t/god.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika