EN

Započinje isporuka toplinske energije za grijanje u ogrjevnoj sezoni 2022./2023.

25.10.2022.
HEP-TOPLINARSTVO će danas, 25. listopada 2022. započeti s uključivanjem grijanja za približno 130 tisuća krajnjih kupaca u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Proces uspostavljanja isporuke toplinske energije za grijanje u svim zgradama koje su spojene na toplinske sustave traje približno tri do četiri dana.

HEP-Toplinarstvo poziva manji dio krajnjih kupaca koji još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada da dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja, kako bi u svim zgradama mogli uključiti grijanje.
 
Ogrjevna sezona 2022./2023. završit će najkasnije 15. svibnja 2023. godine, a odluka o točnom terminu isključivanja grijanja donijet će se ovisno o vremenskim uvjetima.
 
HEP-Toplinarstvo je tijekom proljeća i ljeta ove godine nastavilo s provedbom projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“ kojim  se planira revitalizirati jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. U 2022. godini zamijenjeno je približno 18 kilometara vrelovoda u naseljima: Sigečica, Kruge, Vrbik, Cvjetno, Trešnjevka, Središće, Gajevo, Staglišće, Savica, Folnegovićevo, Martinovka, Donji grad, Sopot, Utrine, Travno, Dugave, Siget i Trnsko. „Strojarski dio revitalizacije vrelovodne mreže u gradu Zagrebu je završen te je u tijeku završna građevinska sanacija prometnih i zelenih površina, stoga naše sugrađane molimo za još malo strpljenja i razumijevanja. Svjesni smo činjenice da radovi koje provodimo, zbog svog obuhvata i duljine trajanja, utječu na funkcioniranje naših krajnjih kupaca i ostalih građana grada Zagreba u njihovom svakodnevnom životu, međutim važno je naglasiti da su navedeni radovi od javnog interesa te će osigurati kvalitetnu i sigurnu opskrbu zagrepčana toplinskom energijom tijekom sljedećih 40 godina.“ izjavio je Zdravko Zajec, direktor HEP-TOPLINARSTVA. Pri izvođenju radova revitalizacije koristi se moderna tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime se povećava pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava. Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto. Ukupna vrijednost ovog kapitalnog projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što je dosad najveći iznos koji je HEP-u dodijeljen iz EU fondova.
 
Uz radove na vrelovodnoj mreži u Zagrebu, HEP-Toplinarstvo je izvan ogrjevne sezone revitaliziralo približno 3 kilometara postojeće vrelovodne trase u gradu Osijeku u sklopu projekta „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“, sufinanciranog bespovratnim EU sredstavima, kojim se u razdoblju od 2021. do 2023. godine planira revitalizirati ukupno 4,4 kilometara dotrajale vrelovodne mreže.
 
Osim radova revitalizacije u sklopu EU projekata, HEP-Toplinarstvo je ove godine u Osijeku revitaliziralo 0,19 kilometara postojeće parovodne trase te je izgradilo 0,05 kilometara nove vrelovodne trase, dok je u gradu Velika Gorica izgradilo 1,5 kilometara nove toplovodne trase, a u gradu Sisku saniralo je posljednjih 250 metara dotrajalog vrelovoda, čime je omogućilo da građani grada Siska sada imaju u potpunosti obnovljenu i modernu distributivnu mrežu te sigurnu i kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom.