EN
Ulaganja HEP-Toplinarstva u sigurnost toplinskog sustava grada Zagreba

Ulaganja HEP-Toplinarstva u sigurnost toplinskog sustava grada Zagreba

05.11.2019.
Danas tijekom jutarnjih sati  HEP-Toplinarstvo saniralo je kvar na magistralnom vrelovodu ispod Mosta mladosti u Zagrebu te će do kraja dana svi kupci imati redovnu isporuku toplinske energije.

Unatoč najavi o trajanju radova do četvrtka, 7. studenog, radnici HEP-Toplinarstva su maksimalnim naporima i cjelonoćnim radom omogućili da se u manje od 24 sata normalizira stanje isporuke toplinske energije svim kupcima u Novom Zagrebu.

Do puknuća magistralnog vrelovoda došlo je zbog doticaja oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici s cijevima vrelovoda, što je i inače najčešći uzrok ovakvih kvarova i prekida isporuke toplinske energije.

Upravo zato da bi se takvi kvarovi sveli na najmanju moguću mjeru, HEP-Toplinarstvo kontinuirano obnavlja vrelovode i toplovode s ciljem povećanja sigurnosti toplinskog sustava na području grada Zagreba. Svake godine u razdoblju izvan ogrjevne sezone izvode se radovi na revitalizaciji toplinske mreže grada Zagreba, kao i ostalih gradova u kojima HEP-Toplinarstvo obavlja isporuku toplinske energije. Radovi se provode s ciljem povećanja sigurnosti toplinske mreže te osiguravanja kvalitete i ekonomičnoti isporuke toplinske energije. Prioritetni su najstariji i najugroženiji dijelovi distribucijske toplinske mreže. Samo u posljednjih pet godina, u razdoblju od 2015. do 2019. godine,  ukupno je revitalizirano i izgrađeno 35 km vrelovodne i parovodne trase na području grada Zagreba.

S obzirom na veličinu distribucijske toplinske mreže duljine oko 280 km, HEP-Toplinarstvo je 2016. godine apliciralo za dobivanje bespovratnih financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Do kraja 2019. godine očekujemo konačnu potvrdu o dobivanju financijskih sredstava. Tim sredstvima planira se u razdoblju od 2020. do 2023. provesti revitalizacija 68,5 km vrelovodne trase u zagrebačim naseljima Siget, Sopot, Trnsko, Utrina, Donji grad, Folnegovićevo, Kruge, Vrbik, Savica, Borovje, Sigečica, Gajevo, Staglišće, Jarun, Srednjaci, Cvjetno, Trešnjevka i Voltino. Ukupan iznos planirane investicije iznosi približno 573,2 milijuna kuna, od čega 70 posto sredstava Europskih fondova. Revitalizacija se provodi na način da se stare, klasične, vrelovodne cijevi mijenjaju predizoliranim cijevima. Zamjena vrelovodnih cijevi koje neće biti obuhvaćene ovim projektom odvijat će se sukladno redovnim godišnjim investicijskim planovima HEP-Toplinarstva.