EN

Produljeno vrijeme prekida isporuke toplinske energije novozagrebačkim naseljima

09.05.2020.
Zbog kompleksnosti radova sanacije puknuća magistranog vrelovoda u šahtu na Trgu Ivana Meštrovića u Zapruđu i dužem vremenu punjenja vrelovoda pogonskom vodom, isporuka toplinske energije krajnjim kupcima u naseljima Utrine, Travno, Dugave, Sloboština i Jakuševec bit će uspostavljena danas, 9. svibnja 2020. u poslijepodnevnim satima.

 


Kao mogući uzrok puknuća magistralnog vrelovoda u obzir treba uzeti snažan potres od 22. ožujka ove godine u kojem je oštećen značajan dio infrastrukture na području Zagreba, a poslije kojeg su uslijedila brojna podrhtavanja tla. Otežavajuća je okolnost za stanje vrelovoda na dionici na kojoj je došlo do pukunuća, činjenica da se u vrelovodni šaht izlijevaju oborinske vode pomiješane sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici, a što uzrokuje koroziju cijevi.

Nakon završetka ogrjevne sezone, detaljno će se ispitati predmetna dionica vrelovoda, ali i druge dionice toplinskog sustava u Zagrebu. HEP-Toplinarstvo je već pokrenulo izradu dokumentacije za projekt modernizacije šahtova, kojim će biti obuhvaćen i šaht na Trgu Ivana Meštrovića, a radovi će se provesti tijekom 2021. godine. Također, HEP Toplinarstvo će ove godine početi s realizacijom sveobuhvatnog projekta revitalizacije oko 70 kilometara vrelovodne mreže u koju će se uložiti približno 550 milijuna kuna. 

Krajnje kupce molimo za strpljenje i razumijevanje do ponovne uspostave isporuke toplinske energije.