EN
HEP Toplinarstvo provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

HEP Toplinarstvo provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

25.11.2021.
HEP-Toplinarstvo predstavilo je danas na uvodnoj konferenciji projekt „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijun kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”.

Projekt HEP-Toplinarstva podržalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao kapitalni projekt u energetskom sustavu Osječko-baranjske županije, koji će stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku.

„Hrvatska elektroprivreda kontinuirano ulaže u kvalitetu osječkog centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom. Tako na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi novo visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, vrijedno više od 500 milijuna kuna. U Termoelektrani-toplani u realizaciji i planu imamo i više drugih projekata, ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna. Osijek je primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a. Na području grada imamo 22 ELEN punionice za električna vozila i pet sunčanih elektrana instaliranih na krovovima naših poslovnih objekata. Svi navedni projekti od velikog značaja za građane i gospodarstvo, ali i za globalne klimatske ciljeve, uključujući i projekt zamjene spojnog vrelovoda, ostvaruju se zahvaljujući snažnoj sinergiji Grada Osijeka, Županije, HEP-a i Vlade Republike Hrvatske“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u gradu Osijeku, a samim time zadovoljenja toplinskih potreba za više od 11.500 krajnjih kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, HEP-Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Na taj način povećat će se sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka.

“Zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek jedan je od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana. Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš, stoga zahvaljujem HEP-u i nadležnome ministarstvu te čestitam na uspješnoj pripremi ovako kompleksnog projekta. Ovo je tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju 2 milijarde, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije“, izjavio je Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka.

Završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66% na 6,58%, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 MWh te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4.378 tona godišnje. Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u 2021. godini zamijenit će se 300 metara.

U 2022. godini zamijenit će se 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. Više informacija o projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ građani Osijeka i zainteresirana javnost mogu saznati na internetskim stranicama projekta: www.vrelovod-osijek.com.hr.
 

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika