EN

HEP nastavlja modernizaciju vrelovodne mreže u Zagrebu

09.05.2022.
HEP-Toplinarstvo sa završetkom ogrjevne sezone u 2022. nastavlja s  radovima koji su dio projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“. Provedbom projekta će se do 2023. revitalizirati jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. U 2022. u planu je zamjena 25,5 kilometara vrelovoda. Projekt revitalizacije je započeo 2021. godine i predstavlja najveći projekt u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba.
 


Najveći dio postojeće vrelovodne mreže centralnog toplinskog sustava grada Zagreba izgrađen je danas zastarjelom tehnologijom klasičnog polaganja čeličnih cijevi u betonskom kanalu. Tako položene vrelovodne cijevi podložne su vanjskim utjecajima poput visoke razine podzemnih voda, mogućih propuštanja cijevi i prodora oborinskih voda u betonske kanale, što pogoduje propadanju cijevi i nastanku korozije te dovodi do povećanih toplinskih gubitaka, puknuća cijevi i prekida opskrbe toplinskom energijom.

U revitalizaciji vrelovodne mreže koristit će se moderna tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto. Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem potrebe za proizvodnjom toplinske energije te posljedično smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Predviđa se da će se u 2025. godini emisija CO2 smanjiti za 11.104 tone u odnosu na stanje prije revitalizacije.

Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što je dosad najveći iznos koji je HEP-u dodijeljen iz EU fondova.

Tijekom 2022. u razdoblju izvan ogrjevne sezone radovi će se provoditi u sljedećim naseljima: Sigečica, Kruge, Vrbik, Cvjetno, Trešnjevka, Središće, Gajevo, Staglišće, Savica, Folnegovićevo, Martinovka, Donji grad, Sopot, Utrine, Travno, Dugave, Siget i Trnsko.

Zbog radova će dolaziti do povremenih obustava isporuke tople vode krajnjim kupcima. O točnim terminima obustava krajnji kupci će biti pravovremeno obaviješteni putem medija i web stranice projekta www.vrelovod-zagreb.hr.

Građane molimo za strpljenje i razumijevanje, jer će po završetku radova dobiti pouzdaniju  i kvalitetniju opskrbu toplinskom energijom.