EN
HEP ESCO proveo projekt modernizacije javne rasvjete grada Osijeka

HEP ESCO proveo projekt modernizacije javne rasvjete grada Osijeka

21.05.2021.
Zamjenom više od 11.000 rasvjetnih tijela suvremenom LED tehnologijom te uvođenjem nadzora i daljinskog upravljanja ostvaruje se ušteda u potrošnji električne energije za javnu rasvjetu od 87 posto.

Ovim, do sada najvećim projektom modernizacije javne rasvjete u Republici Hrvatskoj, potrošnja električne energije za javnu rasvjetu grada Osijeka bit će smanjena za skoro 8,5 milijuna kWh godišnje u odnosu na referentne uvjete korištenja, što će omogućiti povrat investicije u roku od osam godina.

Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete doprinosi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja.

Projekt je realiziran na temelju Ugovora o energetskom učinku na javnoj rasvjeti Grada Osijeka, koji su krajem ožujka 2020. sklopili Grad Osijek i tvrtka HEP - ESCO d.o.o., članica HEP grupe, a na temelju provedenog postupka javne nabave na kojem je kao najpovoljnija odabrana ponuda zajednice ponuditelja HEP - ESCO d.o.o. i ELOS d.o.o. iz Solina. 

Projekt čija je ukupna vrijednost 38,5 milijuna kuna uključivao je projektiranje, rekonstrukciju, modernizaciju, financiranje, izvođenje te otklanjanje grešaka ili kvarova u razdoblju od osam godina. Osim zamjene rasvjetnih tijela, implementiran je i sustav nadzora  te daljinskog upravljanja svjetiljaka. Ušteda u potrošnji električne energije za javnu rasvjetu iznosit će 87% u odnosu na referentne uvjete korištenja, a projekt se provodio postepeno u dogovoru s Gradom i drugim nadležnim institucijama.

Grad Osijek u desetogodišnjem periodu, koliko traje jamstvo, u potpunosti prenosi rizike funkcionalnosti i raspoloživosti ugrađenih svjetiljki, rizik dosezanja projektiranih energetskih i troškovnih ušteda, kao rezultata projekta zamjene rasvjete, kao i rizik emisije svjetlosti na HEP ESCO, kao pružatelja energetske usluge.

HEP ESCO je u zadnje dvije godine proveo šest projekata rekonstrukcije/modernizacije javne rasvjete u jedinicama lokalne samouprave (Općina Stupnik, Općina Gola, Općina Ližnjan, Općina Gradac te Grad Zaprešić i Grad Osijek) ukupne vrijednosti investicije 59,1 milijun kn te ukupno 11,9 milijuna kWh ušteda godišnje. Trenutno je u tijeku ugovaranje za još tri nova projekta modernizacije javne rasvjete u jedinicama lokalne samouprave.