EN
Energetska učinkovitost uređaja

Energetska učinkovitost uređaja

Prilikom odabira novog električnog uređaja, potrebno je obratiti pozornost na oznake kategorije potrošnje pojedinog uređaja. Kategorije potrošnje uređaja definirane su Pravilnikom o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja. Pravilnik određuje uređaje koji moraju biti opremljeni oznakom energetske učinkovitosti te ispitivanje i nadzor provedbe Pravilnika.
Od 1. ožujka 2021. godine uvode se nove energetske oznake Europske unije za kućanske uređaje koje će olakšati uspoređivanje energetske učinkovitosti. Više neće biti dodataka za plus (npr. A+,A++, A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom te se uvodi novo označavanje  A, B, C, D, E, F, G.  Nova energetska oznaka pomoći će kupcima odabrati energetski učinkovite proizvode te će potaknuti proizvođače na razvoj još učinkovitijih uređaja u budućnosti.
 Promjena se  provodi na grupama uređaja:  perilice rublja, perilice posuđa,  perilice- sušilice, rashladni i vinski hladnjaci. Važno je  napomenuti da se energetska učinkovitost uređaja koji su prodani neće promijeniti. Promijenit će se samo ocjena, odnosno slovo na oznaci energetske učinkovitosti sukladno novim parametrima.

Osnovne razlike između stare i nove energetske oznake su:
  • Dodan je QR kod putem kojeg možete pronaći dodatne informacije o proizvodu
  • Ujednačeni razredi od A do G koji se koriste za sve proizvode
  • Potrošnja energije proizvoda prikazana je na jasan način u srednjem dijelu energetske oznake
  • Donji dio energetske oznake sadrži različite piktograme koji daju informacije o odabranim značajkama proizvoda. Nekoliko je piktograma isto kao u staroj oznaci, neki su revidirani, a neki su novo uvedeni
  • Trenutno korišteni sustav označavanja energetskih razreda koji uključuju mnoge „+“ oznake više nisu transparentni te je većina proizvoda do sada svrstavana u prva tri razreda. Time je kupcima teško razlikovati najučinkovitije proizvode od onih manje učinkovitih
  • Europska unija je stoga promijenila i optimizirala oznake u skladu s potrebama korisnika te je od 01. ožujka 2021. godine, uvela nove oznake energetskih razreda od A do G.
Primjer oznake energetske učinkovitosti hladnjaka - ledenice i njihove kombinacije: