EN
14. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi

14. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi

29.09.2016.
U Osijeku se od 28. do 30. rujna održava  14. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi u organizaciji HEP Plina, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Tehničkog fakulteta Pollack Mihály, Sveučilišta u Pečuhu.

Uz dva okrugla stola, izlaže se 26 radova svrstanih u tri tematski povezane sekcije: Plin i plinska tehnika, Energetika i toplinska tehnika te Konstruiranje i proizvodne tehnologije. Na svečanom otvorenju prisustvovali su Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Damir Markulak, prorektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Ivan Samardžić, dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Bálint Bachmann, dekan Fakulteta inženjerstva i informatike u Pečuhu te Damir Pećušak, direktor HEP-Plina d.o.o.

„Ovogodišnja konferencija korisna je zbog razmjene međusobnih iskustava i savjetovanja s regulatorom te podizanju znanja i njegove primjene posebice u vremenu kada se pred mrežne djelatnosti postavljaju sve veći zahtjevi. Daljnja liberalizacija tržišta plina velik je izazov za HEP Plin, ali imamo sve mogućnosti financijski, organizacijski, kadrovski, stručno i kvalitetno obaviti tako odgovoran posao“, istaknuo je Pećušak koji je izrazio je zadovoljstvo što se skup o prirodnom plinu, toplini i vodi i ove godine tradicionalno održava u Osijeku.

Na prvom okruglom stolu govorilo se o temi “Četiri desetljeća plinofikacije Slavonije i Baranje”, odnosno o 40 godina HEP – Plina Osijek, plinofikaciji na području Brod – plina u Slavonskom Brodu te Vukovarsko-srijemskoj županiji, plinsko-turbinskoj elektrani Osijeku u sastavu HEP d.d. i radu bioplinskih sustava u Slavoniji i Baranji. Drugi se okrugli stol dotaknuo teme o kupnji plina, odnosno znaju li se danas iskoristiti sve mogućnosti tržišta, a govorilo se i o sustavu upravljanja prirodnim plinom unutar HEP grupe, upravljanju tehničkom sigurnošću, individualiziranom mjerenju topline i energetske učinkovitosti u zgradarstvu, utjecaju klime, Sunčevog zračenja i ekonomske situacije na potrošnju prirodnog plina.

Danas se raspravlja o “Energetici i toplinskoj tehnici”, “Sigurnoj opskrbi energijom”, “Utjecaju spremnika topline na učinkovitost i ekonomičnost toplifikacijskog sustava niskoakumulativnih objekata”, “Položaju RH u okviru fleksibilnih mehanizama Kyoto protokola”, “Pročišćavanju otpadnih voda u tekstilnoj industriji”, “Tehnologiji bušenja tla u cilju korištenja geotermalne energije”.

Uz predstavnike Hrvatske elektroprivrede na konferenciji sudjeluju predstavnici HERA-e, HROTE-a, najvećih energetskih subjekata na tržištu plina (INA, Plinacro, Podzemno skladište plina, Prvo plinarsko društvo i drugi), komora inženjera, čelnici Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku kao i drugih sveučilišta u Hrvatskoj i regiji te brojni dekani i prodekani fakulteta iz Hrvatske, država regije i Europske unije.

Skup je okupio preko 350 sudionika, od 2003. tradicionalno se održava u Osijeku, a od 2010. postao je i međunarodni Skup o plinu.