EN
U rad puštene rekonstruirane dionice dalekovoda u podvelebitskom Primorju

U rad puštene rekonstruirane dionice dalekovoda u podvelebitskom Primorju

25.04.2017.
Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Mate Rebić danas je u nazočnosti Uprave HEP-a i direktora HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektrolike Gospić Ernesta Petryja,  pustio u rad rekonstruirane dionice dalekovoda Karlobag-Sv. Marija Magdalena te Jablanac-Biluća.

Prilikom otvorenja rekonstruiranih dionica dalekovoda u podvelebitskom Primorju, obišlo se i novoizgrađenu trafostanicu 35/20 kV Biluća, koja će nakon puštanja u rad osigurati sigurno napajanje korisnika elektroenergetske mreže u tom dijelu Hrvatske.

U HEP-u smo svjesni važnosti električne energije za razvoj države, za razvoj svake regije i grada pa tako i podvelebitskog primorja i cijele Like. Područje koje pokriva Elektrolika vjerojatno je najzahtjevnije u Hrvatskoj s obzirom na veličinu i vremenske uvjete (snijeg, buru) i mislim da svi možemo biti zadovoljni time kako naši radnici odgovorno i požrtvovno reagiraju u izvanrednim situacijama uzrokovanima čestim elementarnim nepogodama.“, izjavio je na svečanosti Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

U cilju saniranja posljedica orkanske bure iz veljače 2015. godine te osiguravanja pouzdane opskrbe kupaca u podvelebitskom Primorju električnom energijom, provedena je rekonstrukcija oštećenih vodova zamjenom drvenih stupova novim čelično-rešetkastim, kao i zamjena ovjesne opreme i vodiča na dionicama dalekovoda Karlobag-Sv. Marija Magdalena (dionica Karlobag – Devčić Draga) i Jablanac-Biluća (dionica Jablanac – Prizna – Koromačina), ukupne duljine 36 kilometara.

Trafostanica Biluća dio je investicijskih ulaganja HEP-Operatora distribucijskog sustava na distribucijskom području Elektrolike Gospić, koja su u proteklom trogodišnjom razdoblju iznosila oko 106 milijuna kuna. Izgradnjom nove trafostanice Biluća omogućeno je sigurno napajanje korisnika mreže na tom području te pričuvno napajanje naselja Sveti Juraj na naponu od 20 kV nakon prijelaza sa sadašnjeg napona od 10 kV.

Glavni izvođač radova na izgradnji TS Biluća bila je tvrtka KONČAR - Inženjering za energetiku i transport, a u realizaciji projekta sudjelovale su tvrtke GS-GRADNJA i HELB. Glavni izvođač radova na rekonstrukciji dalekovoda u podvelebitskom primorju, ukupne duljine 36 km, bila je tvrtka Dalekovod d.o.o. Ukupna vrijednost obje investicije je oko 50 milijuna kuna (41 milijun kuna za rekonstrukcije dionica dalekovoda i 8 milijuna kuna za izgradnju trafostanice Biluća).

Kao jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, HEP svojim projektima uspješno ispunjava pokretačku, i sinergijsku ulogu u domaćem gospodarstvu te svoje projekte u najvećoj mjeri realizira angažiranjem domaćih tvrtki.