EN
Svečano otvorena Transformatorska stanica Brod 4

Svečano otvorena Transformatorska stanica Brod 4

16.03.2017.
Hrvatska elektroprivreda je pustila u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu 35/10(20) kV Brod 4 koja će značajno doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom zapadnog dijela Slavonskog Broda. Ukupna vrijednost ulaganja u TS Brod 4 iznosi 9,5 milijuna kuna.

Uz predstavnike HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) i izvođača radova, na otvorenju trafostanice nazočni su bili i državni tajnik Željko Bigović, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Trafostanica Brod 4 dio je kapitalnih ulaganja HEP ODS-a na distribucijskom području Elektre Slavonski Brod, koja na godišnjoj razini iznose oko 25 milijuna kuna i osiguravaju povećani kapacitet i pouzdanost srednjenaponske mreže na području cijele Brodsko-posavske županije. Glavni izvođač radova na izgradnji TS Brod 4 bila je tvrtka Končar KET, a u realizaciji projekta sudjelovale su domaće tvrtke HELB, Brodska Posavina, Lior-montaža, Leadtech, Ingart, Cromax i CSS.

Trafostanica Brod 4 je jedan od elektroenergetskih objekata za koje u punom smislu riječi možemo konstatirati da su u službi naših kupaca, u korist gospodarstva i građana. HEP ODS kontinuirano ulaže i ulagat će značajna sredstva u izgradnju, rekonstrukcije, revitalizacije, sanaciju i obnovu brojnih elektroenergetskih postrojenja. Tako je samo u 2016. godini HEP ODS na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a jednako visoku razinu ulaganja planira zadržati i u ovoj godini. Te su investicije nužne radi ispunjenja temeljne misije povećanja pouzdanosti i kvalitete isporuke električne energije te poboljšanja naponskih prilika kod kupaca“, izjavio je prilikom otvorenja Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

„Za sigurnost opskrbe građana i tvrtki električnom energijom važno je da HEP obnavlja i jača distribucijski sustav na nacionalnoj i lokalnoj razini. Jedino tako možemo osigurati infrastrukturu potrebnu za kvalitetnu opskrbu korisnika električnom energijom. U gradnji trafostanice Brod 4 su sudjelovale domaće tvrtke. Želim im čestitati na kvalitetno obavljenom poslu koji je dokaz da Hrvatske ima znanje i stručnost potrebnu za realizaciju ne samo ovakvih manjih projekata, već i puno zahtjevnijih“, istaknuo je državni tajnik Željko Bigović.

Do izgradnje TS Brod 4, sve 35/10(20) kV trafostanice bile su smještene u središnjem i istočnom dijelu Slavonskog Broda, što je stvaralo poteškoće u opskrbi zapadnog dijela grada, koji je zbog izgradnje trgovačkog centra i povećanja broja stanovnika posljednjih godina bilježio značajno povećanje potrošnje električne energije.

TS Brod 4 tako je doprinijela rasterećenju postojećih TS Brod 1 i TS Brod 3, kao i povećanju pouzdanosti napajanja krajnjih korisnika mreže gradskih naselja u zapadnom dijelu grada (Budainka, Jelas) te samog centra Slavonskog Broda. Na taj način su stvoreni uvjeti za priključenje novih kupaca, poboljšani tehnički preduvjeti za povećanje fleksibilnosti upravljanja mrežom, a time i pouzdanost napajanja naselja smještenih zapadno od Slavonskog Broda.