EN
Potpisan ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

Potpisan ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

18.06.2020.
U sjedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu potpisan je ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu u razdoblju 2017.-2020. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor HEP – Operatora distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS-a) Nikola Šulentić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ovim je ugovorom osiguralo sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna kojima će HEP ODS realizirati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduvjete neophodne za priključenje na distribucijsku mrežu. Elektrifikacija romskih naselja dio je mjera Vlade Republike Hrvatske za poboljšanje životnog standarda pripadnika nacionalnih manjina.

Vjerujem da će se provedbom ovoga Ugovora u okviru Operativnoga programa Vlade Republike Hrvatske za nacionalne manjine znatno unaprijediti kvaliteta života pripadnika romske nacionalne manjine. Jedna od naših resornih zadaća je da našim građanima omogućimo pristup pouzdanoj energiji što je ujedno i jedan od ciljeva održivoga razvoja- puta kojim Republika Hrvatska ide. Energija je ključni moment u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima, bez iznimke, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija (Sisačko–moslavačke, Koprivničko–križevačke, Bjelovarsko–bilogorske, Brodsko–posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije.

Jedan od prioriteta Hrvatske elektroprivrede je da svim građanima na području čitave Republike Hrvatske omogućimo uvjete za pristup električnoj energiji i korištenje električne mreže. Taj je naš cilj sukladan politici i opredjeljenjima Vlade Republike Hrvatske, što se u ovom slučaju potvrđuje financiranjem Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstva u romskim naseljima. HEP će kao i inače, obveze preuzete ovim ugovorom ispuniti odgovorno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Veljko Kajtazi je zahvalio Vladi Republike Hrvatske na velikom iskoraku za romsku zajednicu u Hrvatskoj, naglasivši kako je današnjim potpisivanjem ugovora dokazano da je Hrvatska socijalna država u kojoj svi njeni građani imaju pravo na osnovne životne potrebe, poput električne energije.
Direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić naglasio je da i ovim prilikom HEP ODS potvrđuje svoju ulogu nepristranog operatora budući da su svi objekti s popisa za priključenje morali ispuniti sve zahtjeve za realizaciju koji se odnose na legalnost objekata i plaćene naknade za priključenje, sukladno zakonskoj regulativi.