EN
Položeni novi podmorski kabeli Premantura-Porer i Fažana- Brijuni

Položeni novi podmorski kabeli Premantura-Porer i Fažana- Brijuni

14.07.2021.
Radnici Elektroistre i Elektrodalmacije položili su dva nova 20 kV podmorska kabela koji će ubuduće služiti za nesmetano napajanje Nacionalnog parka Brijuni i otočića Porer.

Podmorski elektroenergetski kabeli na dionicama Premantura-otok Porer i Fažana-Brijuni, prvi duljine 2310 metara, a drugi duljine 2250 metara, položeni su 6. i 7. srpnja.

Ovim ulaganjem vrijednim pet milijuna kuna značajno će se podići kvaliteta napajanja Nacionalnog parka Brijuni i otočića Porer koji se nalaze u pulskom arhipelagu na 20 kV naponskoj razini i i sljedećih 40-tak godina osiguravati napajanje električnom energijom.

Postavljanje podmorskih elektroenergetskih kabela na području Elektroistre Pula dio je sveobuhvatnog projekta koji provodi HEP ODS s ciljem obnove podmorske infrastrukture između kopna i otoka.
Radnici HEP ODS-a i ovog su puta uspješno odradili posao te ponovno dokazali svoju stručnost, učinkovitost i odgovornost pri obavljanju poslova pod posebnim okolnostima koje su zahtijevale radove i na kopnu i na moru te temeljitu pripremu prije polaganja podmorskih kabela. ​
Službe Elektroistre Pula obavile su izradu projekta, opsežna istraživanja, snimanja podmorja i građevinske radove na obali koji su uključivali postavljanje priobalnih zaštitnih cijevi za kabele.
Polaganje kabela u more izvela je iskusna i uigrana ekipa Elektrodalmacije Split. Uz HEP-ove radnike, na realizaciji ovog složenog zahvata sudjelovali su ronioci, geodeti, posada plovila te ostala logistika.
Na dionici Fažana-Brijuni uspješno je izvedeno polaganje kabela kroz, do sada najduže izgrađenu priobalnu zaštitnu cijev duljine 330 metara što je postupak polaganja kabela učinilo složenijim.

Voditelj ovog investicijskog projekta bio je Kristijan Benčić, koordinator Službe za realizaciju investicijskih projekata i pristup mreži iz Elekroistre Pula.
Projekt polaganja podmorskih kabela vodio je koordinator terenskih jedinica Hrvoje Jelić iz Elektrodalmacije Split.

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika