EN
HEP ODS prezentiran kao primjer mjera zaštite ptica

HEP ODS prezentiran kao primjer mjera zaštite ptica

15.09.2016.
U sklopu međunarodne radionice MZOIP-a na temu zaštite ptica močvarica koja je održana u Samoboru, organiziran je studijski posjet Pogonu Sveti Ivan Zelina Elektre Zagreb

Radionica je održana od 13. do 15. rujna, a tijekom studijskog posjeta uzvanicima su prezentirane mjere zaštite ptica od strujnog udara na srednje naponskim vodovima kakve se primjenjuju u HEP ODS-u diljem Hrvatske. Također, prikazane su i mjere zaštite bijelih roda koje se primjenjuju na više od 1000 rodnih gnijezda koliko ih se trenutno nalazi na stupovima distribucijske mreže.

Naime, srednje naponski vodovi predstavljaju ozbiljan negativni utjecaj na zaštićene migratorne vrste ptica zbog rizika od strujnog udara, a Hrvatska je jedna od 63 zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA).

Tijekom studijskog posjeta istaknute su obostrane koristi od implementacije mjera za zaštitu ptica od strujnog udara u vidu kvalitetnije i sigurne distribucije električne energije. Obrađena je i problematika vezana uz njihovu ugradnju i održavanje.

Zaključeno je da je HEP ODS prepoznao potrebu za zaštitom ptica od elektrokucije te je na dobrom putu da u budućnosti distribucijska mreža u Hrvatskoj bude sigurna za ptice.

Ovim putem želimo se zahvaliti radnicima Pogona Sveti Ivan Zelina i rukovoditelju Antunu Tomšiću na odličnoj suradnji povodom ove radionice.​​