EN
Dan roda – 13 godina HEP-ove sustavne zaštite bijele rode

Dan roda – 13 godina HEP-ove sustavne zaštite bijele rode

24.08.2017.
Zbog podizanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode, u Hrvatskoj je 24. kolovoza proglašen Danom roda.  Velika većina bijelih roda u Hrvatskoj stanuje upravo na stupovima distribucijske mreže, a broj njihovih gnijezda na njima, trenutno čak 1037, raste iz godine u godinu.

Bijele rode na našim područjima obitavaju u kontinen­talnim krajevima,  u čak 14 distribucijskih područja HEP ODS-a.

HEP se aktivno uključio u očuvanje bijelih roda 2004. godine Sporazumom o suradnji pri provođenju mjera zaštite zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia L.), koji je potpisan s Ministarstvom kulture. Na temelju tog sporazuma, HEP već više od jednog desetljeća provodi mjere zaštite poput izrade i ugradnje nosača za rodina gnijezda, popravka i zamjene nosača, privremenog skidanja i ponovnog postavljanja rodinih gnijezda na nosače te izmještanja gnijezda na novu lokaciju.
 
Kruna svih ovih aktivnosti vezanih uz provedbu mjera zaštite bijele rode je potpisivanje novog Sporazuma o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja po­pulacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia L.), koje je u lipnju 2016. godine održano u selu Čigoč, poznatom kao prvo Europsko selo roda.

HEP ODS i njegovi radnici brinu za mnogobrojna gnijezda na električnim stupo­vima već godinama, a zaštita je u ovome slučaju dvojaka: odnosi se na zaštitu roda od potencijalnog strujnog udara, a istodobno i na zaštitu distribucijske mreže od negativnog djelovanja samih roda, koje bi moglo uzrokovati kvarove i štetu na mreži.