EN
Sunčana elektrana i modernizirana rasvjeta u virovitičkom Tvinu-u

Sunčana elektrana i modernizirana rasvjeta u virovitičkom Tvinu-u

03.12.2021.
Kroz program 'HEP EE Solar Plus' do studenog 2021. godine za kupce u sektoru industrije izgrađeno je 28 sunčanih elektrana ukupne snage 15 MW.

U tvrtki TVIN d.o.o., jednoj od najznačajnijih gospodarskih kolektiva Virovitičko-podravske županije u studenom 2021.  završen je projekt poboljšanja energetske učinkovitosti koji je uključivao izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju snage 1.6 MW te projekt rekonstrukcije sustava rasvjete u proizvodnom pogonu kao i  modernizaciju SN bloka TS TVIN III.

Sunčana elektrana Tvin se nalazi u paralelnom režimu rada s javnom distributivnom mrežom. Proizvedena energija se primarno troši u tvornici, a višak energije se isporučuje u mrežu. Projektom predviđena proizvodnja sunčeve elektrane na godišnjoj razini je  cca 2,1 GWh od čega se očekuje da će za vlastitu potrošnju na lokaciji biti potrošeno oko 85% proizvedene energije, a ostatak će biti pušten u elektrodistribucijsku mrežu HEP-a. 

Osim ušteda koje će se postizati proizvodnjom električne energije iz sunčane elektrane, uštede će se dodatno  ostvariti mjerom modernizacije rasvjete na razini oko 222 MWh godišnje. HEP ESCO energetska usluga obuhvatila je upravljanje projektom od početka faze pripreme do završetka implementacije sustava i puštanja u pogon te financiranje projekta po ESCO modelu.