EN
Radionice „Zeleno poslovanje“ u DS Smith Belišće Croatia

Radionice „Zeleno poslovanje“ u DS Smith Belišće Croatia

24.10.2022.
U okviru Programa pogodnosti za kupce HEP OPSKRBE, HEP ESCO je u tvrtki DS Smith Belišće Croatia, 19. i 20. listopada 2022. održao ukupno šest radionica „Zeleno poslovanje“.

Cilj radionica je uključivanje zaposlenika u aktivnosti gospodarenja energijom te podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti unutar tvrtke. Kroz radionice se je željelo educirati zaposlenike DS Smith Belišće Croatia, kako male promjene ponašanja na razini pojedinca mogu učiniti velike promjene na razini kompanije.
 
Ako se tvrtka fokusira isključivo na promjenu tehnologije, puni potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti neće biti iskorišten. Optimalno i obuhvatno poboljšanje energetske učinkovitosti oslanja se i na investicijske i ne-investicijske mjere. Ne-investicijske mjere uključuju, prije svega, promjenu ponašanja, koja nije moguća bez edukacije. Također, norma ISO50001:2018 propisuje obvezu educiranja i informiranja svih zaposlenih, a ove radionice će pridonijeti ispunjenju te zadaće.
 
Važan aspekt Programa pogodnosti je fleksibilnost i prilagodljivost tržištu te HEP ESCO i HEP OPSKRBA tijekom provedbe osluškuju potrebe i interese kupaca i po potrebi revidiraju i prilagođavaju ponudu u skladu s mogućnostima.
 
Smanjenje ovisnosti o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetskoj uniji, suradnja među državama članicama, energetska učinkovitost, dekarbonizacija energetskog sektora, istraživanje i pilotiranje novih tehnologija - samo su neki od ciljeva Europske unije, ali i Hrvatske elektroprivrede, koja intenzivno radi na projektima energetske učinkovitosti i razvija projekte obnovljivih izvora energije. HEP na taj način evoluira iz proizvođača i opskrbljivača energijom u dobavljača održivih energetskih rješenja i novih energetskih usluga.