EN
Prezentacija projekta 3Smart

Prezentacija projekta 3Smart

16.03.2017.
U sjedištu HEP-a u Zagrebu jučer je održana prezentacija projekta 3Smart (Smart Building-Smart Grid – Smart Cities) kojem je partner HEP.

HEP-ova stara upravna zgrada na adresi Ulica grada Vukovara 37 u Zagrebu biti će dijelom Pilot projekta 3Smart koji se odnosi na upravljanje sustavima grijanja i hlađenja kao i upravljanje mikro mrežom (fotonaponskom elektranom i baterijskim setom).

Cilj projekta je opskrbiti zgradu sa opremom nužnom kako bi ona postala „pametna“, uz osiguravanje tehničke i zakonodavne podloge. U ime projektnog Tima društava HEP-a d.d., HEP  Operator distribucijskog sustava d.o.o. i HEP ESCO d.o.o. nazočne, koji su ujedno i korisnici uredskih prostora u navedenoj zgradi  pozdravila je voditeljica Tima za njegovu implementaciju, Ivona Štritof, direktorica Sektora za EU i regulatorne poslove HEP-a d.d.

-Važno nam je vaše mišljenje, jer ćete Vi kao korisnici uredskih prostora ove zgrade izravno osjetiti utjecaj ovog projekta. Veseli me da je baš HEP-ova zgrada jedan od pilot zgrada projekta 3Smart  u Hrvatskoj - navela je voditeljica Tima uz obrazloženje da je cilj današnje prezentacije upoznati zaposlenike s aktivnostima koje će se praktično provoditi u njihovim uredima tijekom ove i sljedeće godine.

Planirane tehničke zahvate na staroj zgradi predstavili su Tomislav Stašić iz HEP-ESCO-a i Leon Lepoša iz Sektora za EU i regulatorne poslove.  Naveli su da je HEP u projekt krenuo od 1. siječnja ove godine, a predviđeno trajanje je 30 mjeseci. Sufinanciranje projekta je visokih 85 posto i to iz fondova Europske unije (ERDF, IPA), kroz Interreg Danube Transnational Programme (Transnacionalnog dunavskog programa) ukupne vrijednosti 3.791.343,41 EUR. Za potrebe provođenja projekta za društva HEP Grupe (HEP d.d., HEP ODS i HEP ESCO), što uključuje troškove osoblja, administrativne troškove te ostale operativne troškove kao i troškove opreme, odobreno je ERDF-a 444.484,63 EUR. Od strane HEP-a potrebno je osigurati 66.672,70 EUR.  Također su predstavili postojeći sustav u zgradi i planirane zahvate koji će se odvijati na tri nivoa: nivo zone/ureda, na sustavu rashladne i ogrjevne energije (HVAC) te na nivou mikro mreže, odnosno na integraciji fotonaponske elektrane i baterijskog seta, a koji će se spojiti u centralni upravljački sustav (CNUS), odnosno bit će kontroliran s jednog mjesta. Temperatura u zgradi će se tako podešavati po trenutnim vanjskim vrijednostima temperature, uz praćenje vremenske prognoze. 

Baterijski set za fotonapone se planira postaviti u podrumu zgrade, a trenutno su za njih u tijeku pregovori s dobavljačima baterije. Kako je komfor korisnika zgrade Timu najbitniji  napravili su anketni upitnik koji će se u trećem kvartalu ove godine poslati svim zaposlenicima koji su smješteni u  staroj upravnoj zgradi. Za projekt je trenutno u tijeku Natječaj za odabir projektanta iza čega slijedi Natječaj za izvođenje radova koji se očekuje sredinom ove godine dok je početak izvođenja radova planiran za kraj 2017. Sam početak „pametnog“ upravljanja zgradom predviđa se u drugom kvartalu 2018. godine. 

 

Prijavite se na HEP ESCO Newsletter! Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.