EN
Predstavljeni ESCO projekti i e-mobilnost

Predstavljeni ESCO projekti i e-mobilnost

05.11.2018.
Središnja konferencija o zelenoj gradnji i održivom razvoju u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju okupila je 24. listopada 2018. u Zagrebu više od 350 sudionika.
 


Na konferenciji su se okupili domaći i svjetski stručnjaci iz područja zelene ekonomije, održive gradnje i prometa, zelene energije i održivog razvoja koji su se kroz panele i rasprave dotaknuli aktualnih tema iz tog područja. 
 
U središnjem dijelu konferencije sudionicima je HEP grupu, aktualne projekte HEP-a te HEP-ov scenarij razvoja ka niskougljičnom gospodarstvu koji uključuje povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 50 posto predstavila Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a.
 
„Smanjiti ovisnost o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetskoj uniji suradnja među državama članicama, energetska učinkovitost, dekarbonizacija energetskog sektora pa i sektora zgradarstva, istraživanje novih tehnologija samo su neki od ciljeva Europske unije ali i Hrvatske elektroprivrede koja intenzivno radi na projektima energetske učinkovitosti i razvija projekte obnovljivih izvora energije“ istaknula je Zanki. Navodi i kako HEP danas proizvodi 70 posto električne energije iz izvora koji ne emitiraju CO2. Također, sudionike je upoznala i s najvećim HEP-ovim projektima. Među njima su izgradnja druge faze HES Senj, prva solarna elektrana na Cresu, novi blok u EL-TO Zagreb, pilot-projekt uvođenje naprednih mreža u distribucijskim područjima, infrastrukturne projekte u pripremi vezane uz poboljšanje energetske učinkovitosti, sustav daljinskog centralnog grijanja, mjere energetske učinkovitosti u krajnjoj potrošnji u zgradama HEP grupe i za kupce HEP grupe. O projektima koje provodi tvrtka HEP ESCO je rekla: „Kroz HEP PV program ćemo u narednih tri do četiri godine na krovovima naših zgrada instalirati preko 300 fotonaponskih elektrana koje će biti integrirane za krajnju potrošnju. Nadalje, kroz program sustavnog gospodarenja energijom (HEP SGE program) realizirat će se preko 80 projekata. Time sveobuhvatno planiramo gospodarit energijom u našim zgradama, a kroz godinu dana pokrenuti i obnovu HEP-ovih zgrada po nZEB standardu“. Vlasta Zanki predstavila je i provedene projekte energetske učinkovitosti koje je HEP ESCO izvodio za velike tvrtke i najavila kako u planu imaju i projekte za kućanstva. Među prvima tu je program Mikrosolari, kroz koji HEP omogućuje kupcima HEP grupe da postanu proizvođači električne energije.
 
Domagoj Puzak, voditelj tima za e-mobilnost HEP-a, sudjelovao je na panelu Održivi promet. „Našim punionicama pokrili smo osnovne magistralne pravce, a sljedeći korak su autoceste. Trenutno imamo 50-ak punionica ravnomjerno raspoređenih po gradovima na području cijele Hrvatske i to na javnim, atraktivnim te lako dostupnim lokacijama. Za punionice na autocestama imamo nekoliko prijavljenih EU projekata s kojima bismo trebali pokriti njihove troškove. Nadam da će se uskoro posložiti regulatorni, financijski i drugi aspekti koji će doprinijeti njezinom razvoju. Ako naše punionice budu dodatni motiv da netko razmisli o kupnji električnog vozila, za nas je to veliko postignuće. HEP koji je kroz e-mobilnost kao startup projekt dobio know how i u tom području“ naglasio je Puzak.
 
Izvor: http://infohep/novosti/Stranice/Predstavljeni-ESCO-projekti-i-e-mobilnost-.aspx
 
​​

Fotogalerija

Slika
Slika