EN
Petrokemija d.d. tvornica gnojiva i HEP ESCO potpisali su Ugovor o izvedbi projekta energetske učinkovitosti

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva i HEP ESCO potpisali su Ugovor o izvedbi projekta energetske učinkovitosti

03.11.2016.
Petrokemija d.d. tvornica gnojiva i HEP ESCO potpisali su Ugovor o izvedbi projekta energetske učinkovitosti „Modernizacija sustava elektromotornih pogona na postrojenjima VODE-2, ENERGANA i CRPNA STANICA PAKRA i modernizaciju dijela sustava vanjske rasvjete“.

Ovim investicijama u mjere energetske učinkovitosti će se postići uštede na električnoj energiji od oko 3,4 GWh  na godišnjoj razini, uz vrlo brzu isplativost investicije u roku od dvije godine.

Proizvodni kompleks Petrokemije d.d. izuzetno je intenzivan energetski kompleks, konstruiran i građen tijekom 1960-tih, odnosno 1980-tih kada ušteda energije nije bila primarni cilj projektanata energetskih i proizvodnih postrojenja radi vrlo jeftinih i lako dostupnih energenata. Napredak tehnologije od vremena izgradnje i rekonstrukcije omogućuje modernizaciju pojedinih sustava s ciljem naprednog vođenja procesa uz uštedu energije.

Kako bi se bolje gospodarilo energijom te poboljšala energetska učinkovitost  radnih strojeva, a ujedno  smanjili troškovi za energente, Petrokemija d.d. je  tijekom 2015. godine uspješno uvela standard za sustav gospodarenja energijom ISO 50001. Standardom je propisano kontinuirano praćenje i analiza potrošnje energije te provedba mjera energetske učinkovitosti zbog čega se  pristupilo izvedbi projekta s HEP ESCO-om koji ima značajna iskustva u ovom području. HEP ESCO će projekt financirati i voditi pri čemu će se investicija vraćati na osnovu ostvarenih ušteda.

Prijavite se na HEP ESCO Newsletter! Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.