EN
Održano javno predstavljanje projekta 3Smart

Održano javno predstavljanje projekta 3Smart

05.07.2019.
Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, 3. srpnja 2019. je održano javno predstavljanje projekta 3Smart (Smart Building-Smart Grid – Smart Cities).

Projekt 3Smart financiran je sredstvima EU kroz Interreg Danube Transnational Programme. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2017. i trajat će do 31. prosinca 2019. godine. U projektu sudjeluje 18 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Voditelj konzorcija je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), a sudionici iz HEP-a su HEP d.d. (Sektor za EU i regulatorne poslove kao voditelj HEP-ovog radnog tima), HEP-ODS i HEP-ESCO.

Projekt 3Smart temelji se na konceptu fleksibilnih potrošača, kao pružatelja usluga distribucijskom sustavu te na nadogradnji energetskih sustava zgrada. Dodatni cilj projekta je osiguranje tehnološkog i regulatornog okvira za sveobuhvatno gospodarenje energijom u zgradama, energetskim mrežama i glavnim infrastrukturama gradova, što uključuje razvoj modularne platforme za koordiniranu izgradnju i upravljanje energijom u distribucijskoj mreži. Razvijena platforma bit će instalirana na 5 pilot lokacija u 5 zemalja (Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini).

U Hrvatskoj su pilot lokacije neboder FER-a (Unska 3, Zagreb) i stara upravna zgrada HEP-a (Ulica grada Vukovara 37, Zagreb). Razvoj upravljanja mikro mrežom, kao i njenog povezivanja s distribucijskom mrežom u nadležnosti je HEP ODS-a i FER-a.