EN
Dan otvorenih vrata HEP ESCO-a

Dan otvorenih vrata HEP ESCO-a

20.05.2019.
Dan otvorenih vrata HEP ESCO-a održan je 16. svibnja 2019. u okviru 10.  Zagrebačkog energetskog tjedna.

Direktor HEP ESCO-a, Željko Jelačić, u uvodnom dijelu pozdravio je sudionike Dana otvorenih vrata, proizvođače opreme, zainteresirane za ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.
 
Evolucija energetskih usluga u doba digitalnih tehnologija, prezentacija je Sandre Magajne, direktorice Sektora za međunarodnu suradnju, edukaciju i marketing HEP ESCO-a, u kojoj su predstavljeni trendovi u obnovljivim izvorima energije i sustavnom gospodarenju energijom. Energetsku tranziciju obilježavaju četiri fenomena pod nazivom 4D u energetskoj tranziciji: dekarbonizacija, digitalizacija, decentralizacija i demokratizacija. Magajne je predstavila EU projekte koje provodi HEP ESCO (projekti 3Smart, TEESCHOOLS, FEEDSCHOOLS i TOUREST) te Program pogodnosti za kupce HEP Opskrbe po principu one-stop-shop.
 
Hrvoje Hucika, direktor Sektora za pripremu i provedbu ESCO projekata HEP ESCO-a, predstavio je nove energetske usluge po ESCO modelu. Naime, HEP ESCO za tržište, tvrtkama nudi izgradnje sunčanih elektrana po principu 'ključ u ruke'. Također, HEP ESCO planira uskoro ponuditi suvlasnicima višestambenih zgrada obnovu plinskih kotlovnica, pri čemu su uštede vidljive odmah na računima za grijanje, a otplata ide kroz stambenu pričuvu na rok do 10 godina. HEP ESCO je nedavno potpisao ugovor za modernizaciju javne rasvjete u gradu Zaprešiću i općini Stupnik  po ESCO/EPC modelu, a projektima je predviđena ušteda u potrošnji električne energije od preko 80%, zaključio je Hucika.
 
Tomislav Stašić, direktor Sektora za sustavno gospodarenje energijom HEP ESCO-a, prezentirao je energetske usluge upravljanja potrošnjom energije poput HEP SGE programa i ESCO Monitor®-a sustava za gospodarenje energijom te projekte optimizacije potrošnje, čija je prednost vrlo brz povrat investicije. Stašić je predstavio i razvojne projekte HEP ESCO-a, projekt 3Smart (sufinanciran iz EU fondova) i projekt korištenja biosenzora u svrhu istraživanja toplinske ugodnosti koji HEP ESCO zajednički provodi s FESB-om.