EN
3Smart – održan sastanak svih dionika projekta i drugi studijski posjet pilot zgradi HEP-a

3Smart – održan sastanak svih dionika projekta i drugi studijski posjet pilot zgradi HEP-a

05.07.2019.
U sjedištu HEP-a u Zagrebu, 2. srpnja 2019., održan je sastanak svih dionika projekta 3Smart (Smart Building - Smart Grid - Smart Cities) i drugi studijski posjet pilot zgradi Hrvatske elektroprivrede.

Tema sastanka bila je ugradnja modula za pametno upravljanje zgradom i mrežom, a sudjelovali su predstavnici HEP-a d.d., HEP ODS-a,  HEP ESCO-a, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i članovi radnog tima iz Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

HEP-ova stara upravna zgrada u Ulici grada Vukovara 37 u Zagrebu, dio je pilot projekta 3Smart koji se odnosi na upravljanje sustavima grijanja i hlađenja, kao i upravljanje mikro mrežom (fotonaponskom elektranom i baterijskim setom). Razvoj upravljanja mikro mrežom, kao i njenog povezivanja s distribucijskom mrežom u nadležnosti je HEP ODS-a i FER-a.

U sklopu projekta ugrađena je baterijska pohrana kapaciteta 32 kWh te pretvarača snage 10 kW te je uveden novi Centralno nadzorni upravljački sustav (CNUS-a) na staroj upravnoj zgradi HEP-a. U sklopu predmetnih radova zgrada je u potpunosti opremljena automatskim upravljanjem sustavima grijanja i hlađenja, kao i uređajima za održavanje temperature u uredima. Na CNUS su integrirane toplinska stanica, rashladna stanica kao i fotonaponska elektrana (mjeri se samo proizvodnja električne energije obzirom da je elektrana u sustavu poticaja). Napredna baza podataka potrebna za implementaciju 3Smart sustava je završena te se očekuje instalacija i testiranje modula za pametno upravljanje do kraja 2019. godine.

Fotogalerija

Slika
Slika